PLAI 6/SUSANA BACA/ Proaspăt numită Ministrul Culturii al Peru
Susana Baca, artista care a contribuit decisiv la renașterea muzicii tradiționale afro-peruviane, își va prezenta la Festivalul Plai noul album, “Afrodiaspora”, despre care Wall Street Journal spune: “Este probabil cea mai dulce și captivantă lecție de etnomuzicologie pe care o vom auzi vreodată”. În 26 iulie, artista a fost numită Ministrul Culturii al Peru.
Susana Baca s-a născut în Chorrillos, un cartier mărginaș al orașului Lima, din Peru. Susana Baca a reușit să aducă în atenția întregii lumi moștenirea muzicală afro‐peruviană. Artista a crescut cu muzica veche folk afro-peruviană, munca sa continuând în aceeași direcție la Instituto Negrocontinuo.
Cei care o ascultă simt în primul rând în muzica Susanei Baca lupta, suferința, exprimarea identității, punctul central fiind pentru artistă legătura ei cu strămoșii africani care au fost transportați ca sclavi în America de Sud. Artista a crescut într-o comunitate afro-peruviană săracă de la marginea orașului Lima, într-o perioadă în care statutul afro-peruvienilor era unul inferior. Deși în copilărie, anii '60, a trăit într-un cartier în care nu exista electricitate, a învățat muzică de la familie, vecini, prieteni, care se întâlneau și cântau la diverse instrumente, unele improvizate, compuneau ad-hoc bucăți muzicale pornind de la cântece tradiționale. Astfel, artista s-a familiarizat de copil cu muzica poporului ei. Deși a dorit de mică să devină cântăreață, părinții au sfătuit-o să aleagă ceva mai sigur din punct de vedere financiar, astfel că a devenit profesoară. A renunțat după trei ani pentru a-și urma visul. În pofida tuturor greutăților, a continuat pe drumul ales. Alături de soțul ei, care este sociolog, a adunat muzică folk tradițională din întreaga țară, pe care cântăreața o reinterpretează în stil propriu. Merge în orașe mici, ascultă cântece, ia notițe, păstrează și redă, trecutul prin filtrul personalității sale muzicale. A debutat cântând acompaniată doar de o chitară, dar răspunsul publicului a fost atât de entuziast, încât a continuat să cânte. Muzica Susanei Baca este un amestec de tradițional și contemporan. Astfel, folosește instrumente tradiționale, cum ar fi cajón, udu, quijada, dar și instrumente contemporane. Colaborează cu mai mulți poeți latini, care scriu versuri pentru cântecele sale. Muzica ei este unică: îmbină sensibilitatea, senzualitatea muzicii spaniole cu ritmurile tradiționale africane, trecute prin filtrul propriei personalități muzicale.
Susana Baca nu este numai promotoarea muzicii afro-peruane, ea sprijinind și promovând mai multe organizații non-profit și implicându-se în diverse cauze sociale.
Ne bucurăm să anunțăm că Susana Baca a devenit prima femeie de culoare care ajunge ministru peruan. În 26 iulie, artista a fost numită ministrul culturii în Peru de către Ollanta Humala, președintele țării. La 67 de ani, Baca este recunoscuta pentru modul său unic de a promova tradițiile, muzica și folclorul, mixând ritmuri africane cu ritmuri din anzi. Coordonează propriul său ONG, Black Continuum Institut și a fost numită Cultural Ambassador of Goodwill pentru UNICEF în Peru încă din 1987. Artista pe care care o așteptăm cu mare nerăbdare la PLAI a ținut să menționeze că este foarte onorată și fericită că poate să își completeze munca de promovare a culturii cu cea de incluziune socială și culturală a peruanilor. Premiată cu Grammy pentru “Lamento Negro”, album înregistrat în Cuba, artista își promovează acum noul album, „Afrodiaspora”. Susana Baca va concerta la PLAI în 17 septembrie, când va susține și un workshop despre cultura și muzica afro-peruană.
Mai mult decât un simplu festival de muzică, PLAI este un garant al calității artiștilor invitați din toate colțurile lumii și cel mai mare hub cultural din România, adunând peste 40 de organizații (ambasade, centre culturale, ONG‐uri) ce oferă, în total, în jur de 200 de activități în cele trei zile de festival.
Festivalul Plai 2011 este organizat Asociația Culturală Sunet Ambianță Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Consiliul Județean Timiș, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze și Centrul Cultural Maghiar, cu susținerea Cabinetului Mercescu, Kathrein, Continental AG, Contitech, Gauss, Rotary Club Cetate, IHM Total Consult, Full Print Banat și Quark Motors.
Biletele pentru ediția din acest an a Festivalul Plai pot fi achiziționate on-line de la eventim.ro, precum și din rețelele de magazine Germanos, Vodafone, Orange, Domo sau din librăriile Humanitas și Cărturești. Prețul biletelor este de 45 lei pentru ziua de vineri, 16 septembrie, 55 lei pentru ziua de sâmbătă iar duminică accesul este GRATUIT. Prețul unui abonament valabil pentru toate zilele de festival este de 65 de lei, cu 10 lei mai mic decât la ediția de anul trecut! Abonamentul PLAI plus campare costă 70 de lei.
Având în vedere faptul că PLAI este un eveniment organizat 100% pe bază de voluntariat, ne ajută enorm achiziționarea în avans a biletelor pentru festival și le mulțumim celor care își vor dovedi atașamentul față de munca noastră făcând acest lucru.
 
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13656796