Spectacol de păpuși la Teatrul Maghiar
Secția de păpușari a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara prezintă în data de 3 și 8 mai spectacolul Ionică Măzărică, în regia lui Csató Kata (Budapesta), pe un text de Markó Róbert.

Producția e primul spectacol de păpuși al stagiunii 2011/2012.

Componenta vizuală, extrem de puternică a spectacolului, e realizată de Tóth Eszter, cea care a realizat și păpușile. Muzica e compusă de Cári Tibor. Distribuția îi cuprinde pe Nagy Sándor, Páll Gecse Ákos și Vass Richárd, cel care interpretează rolul principal. Dramaturgia MARKÓ RÓBERT, executant EUMARIONETT, compozitor CÁRI TIBOR, regia tehnică Szilágyi Olga.

Ionică Măzărică, povestea unui personaj înzestrat cu puteri supranaturale, respectă tiparul basmelor cu „fetele de împărat răpite”. Ea poate fi comparată mai ales cu povestirile românești și rusești; în spațiul lingvistic maghiar ea există în cinsprezece variante diferite. Povestirea poate fi găsită atât în antologia lui Benedek Elek, cât și în antologii maghiare sau țigănești. Pentru spectacolul timișorean s-a folosit varianta lui Kriza János, Băiatul ce vede vise (povești secuiești) precum și varianta publicată în volumul Regele cui, povești țigănești, de Sáfár Sándor–Jékely Zoltán.

Spectacolul fixează o ramă în jurul poveștii lui Ionică Măzărică, cea a eroului principal, Balázska. Prin intermediul acesteia îi urmărim evoluția, avem ocazia să aflăm cum își învinge temerile și frica, cu ajutorul unui Ionică Măzărică personal, și putem urmări cum își reface relația cu surioara sa. Spectacolul însumează mai multe tehnici de păpuși, în funcție de nivelurile narațiunii. Povestea-cadru e doar un preambulul, salvarea fetelor de împărat și învingerea balaurilor e realizată prin utilizarea marionetelor plane, a păpușilor clasice de masă și prin joc de umbre.

Reprezentațiile sunt programate în 3 și 8 mai, la Timișoara, respectiv 21 mai, în cadrul Festivalului Euromarionete, la Arad.
Biletele se pot achiziționa cu 10, respectiv 5 lei – cu reducere. Programul de funcționare al Casei de Bilete este: de luni până vineri, între 16 și 19, precum și cu o oră înainte de începerea spectacolului. Casa de Bilete se află pe strada Alba Iulia, numărul 2, telefon 0356-450.606, e-mail: ticket@tm-t.ro.

Vă reamintim că biletele pentru spectacolele Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara pot fi achiziționate și online, accesând site-urile www.biletmaster.ro și www.tm-t.ro.

Îi informăm pe spectatori că rezervările își pierd validitatea cu 20 de minute înainte de  începerea spectacolului.

Paul Sarvadi
secretar PR


Afiș

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13759660