Noaptea Muzeelor și Galeriilor în Timișoara
Asociația Timișoara Capitala Culturală Europeană vă invită la "Noaptea Muzeelor și Galeriilor" în Timișoara, sâmbătă, 19 mai.

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns cu promptitudine și cu maximă deschidere și au aderat la proiect: Muzeul de Artă, Muzeul Banatului, Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Emil Kindlein Museum, Galeriilor Calina, Helios, Jecza și Triade.

Program:
Muzeul de Artă
Piața Unirii nr 1, Timișoara
15:00-23:00
Se pot vizita expozițiile permanente de Pictură Europeană, Artă Contemporană din Banat, colecția Corneliu Baba precum și expoziția temporară Nadia Ioan - Feminitate.

Muzeul Banatului
Bastionul Terezia, strada Popa Șapcă nr 4
10:00-22:00
Sunteți invitați să vizitați expoziția temporară ”Ceramica de Jupânești” realizată de către Muzeul Satului Bănățean cu obiecte tradiționale din centrul de olărit Jupânești; expoziția temporară ”Propaganda de război în Voivodina 1941-1945” realizată de către Muzeul Voivodinei din Novi Sad care prezintă metode și mijloace de propagandă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Muzeul Catedralei Mitropolitane
Piața Victoriei, nr.2
9:00-20:00
Aici se pot vedea importante cărți de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti și slavone), Biblia de la București 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învătătură 1643 și multe alte cărți deosebit de prețioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

Emil Kindlein Museum
Bega Shopping Center, et II
12:00-19:00
Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primul muzeu particular din vestul țării. Emil Kindlein Museum prezintă istoria a două meserii înrudite, cea de bijutier și cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei și atelierului de ceasornicar și bijutier ce a aparținut lui Petru Kindlein, fotografii și obiecte de familie, dar și o impresionantă colecție de orologii.

Muzeul Satului Bănățean
Str. Avram Imbroane nr. 1 (zona Pădurea Verde)
14:00-22:00
Sunteți invitați să intrați într-un spațiu pregătit să vă ofere imagini culturale adunate laolaltă despre lumea de odinioară a satului bănățean. Vă chemăm să parcurgeți un spațiu expozițional în aer liber deosebit, trecând prin câteva secole și lăsându-vă să decodificați semnificațiile mărturiilor unui mod de viață bănățean multietnic și multicultural.

Galeria Calina
Strada Mărășesti nr. 1-3
15:00-23:00
Galeria Calina este un spațiu independent, dedicat artei contemporane, care încurajează creația tinerilor. Amatorii de artă contemporană sunt așteptați cu fursecuri și prosecco la show-ul ”The Golden Hours” by Aitch&Saddo. Aitch își reconstruiește istoria personală prin alter-ego-urile și personajele propriei biografii. Se întoarce într-un univers care la șapte ani încăpea într-un apartament cu trei camere, „locuit” de bunici, zâne, mirosuri familiare și furnici înfricoșătoare. Recuperând amintirile „fetiței”, ea reface povestea care constituie identitatea și îi dă sens. Și povestea trebuie luată în serios de oamenii mari. Saddo observă cu atenție bizareriile lumii în care trăiește și le adună într-o arhivă de senzații și impresii alcătuind un monstruos portret oniric al societății de azi. Mitologia, religia, arhetipurile și imagistica lowbrow sunt instrumentele prin care el reface vârste și anotimpuri demult uitate. Iar personajele antropomorfice completează peisajul fantastic al unei lumi tot mai fragile.

Galeria Helios
Piața Victoriei nr 6
12:00-20:00
Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara vă invită să vizitați expoziția de pictură ”Nostalgii Andine” a artistei Georgeta Cocian.

Galeria Jecza
Calea Martirilor 51/52-53,
20:00 - 24:00
Expoziția ”They Shoot Dictators, Don’t They?” de Vlad Ardeleanu. Pictura lui Vlad Ardeleanu propune privitorului un univers extrem de personal, al unui trecut colectiv, sedimentat în amintirea pictorului din perioada copilăriei din anii 1970-1985. Subiectul principal al lui Ardeleanu este memoria colectivă a unui trecut torpilat de evenimente socio-politice tensionate, filtrate de regimul comunist și introduse în circuit doar fragmentar.

Galeria Jecza
parterul Cladirii C, de la City Business Centre Timișoara.
20:00 - 24:00
Expoziția ”MONUMENTAL” de Alexandra Bodea , Michele Bressan, Bogdan Girbovan, Teodor Graur, Peter Jecza, Vlad Olariu, Dan Perjovschi, Ioan Augustin Pop, Cristian Rusu, Roman Tolici Expoziția aduce în fața publicului timișorean o problematică acută a artei contemporane românești: conceptul de monumental. Spațiul ales pentru expunere este unul neconvențional: parterul unei clădiri administrative, aflat în faza premergătoare finisajului. Atitudinea asumată de artiști este una critică /autocritică, ironică, marcat postmodernă. Mediile folosite sunt, la rândul lor, atipice celor consacrate îndeobște artei monumentale, pe lângă sculptură, artiștii exprimându-se prin film, pictură sau fotografie.

Galeria Triade
Calea Martirilor 51/45
20:00 - 24:00
Fundația TRIADE, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, organizează sâmbătă, 19 mai 2012, începând cu orele 20, expoziția artistului german Jochen FISCHER, intitulată ”cele mai mici lucrări”. Expoziția se va completa cu prezentări video ale artistului, precum și cu proiecte și experimente ale studenților pe care îi îndrumă.

Va invităm deci, sâmbătă seara să degustați un tur deosebit al muzeelor și galeriilor din Timișoara, cu satisfacția că acest lucru a fost posibil prin forța Asociației Timișoara Capitala Culturala Europeană, iar aceștia sunt doar primii pași, foarte modești spre Timișoara Capitala Culturală Europeană.


Biroul Relații Publice

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651465