Tabăra Internațională de Creație ”Mraconia – Dubova, I. Mercea”
Tabăra Internațională de Creație ”Mraconia – Dubova, I. Mercea”, ediția a 30 - a, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național, realizat și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, se desfășoară în localitatea Dubova, în perioada 20– 30 august 2012. Tabăra, inițiată în 1982, este organizată și în acest an de pictorul Ioan Mercea, președintele Asociației Culturale DUN’Art.

"Acolo unde Dunărea luptă să învingă tăria stâncilor, în Cazanele învolburate, pictorii se întâlnesc în fiecare an, omagiind natura și creația. Participă peste 40 de artiști valoroși din România, Ungaria, Germania și Argentina. Tradiția și forța acaparatoare a locului au reușit să readucă în tabără, an de an, personalități artistice deosebite, care s-au integrat ca într-o adevărată familie. Cine vine o dată în această tabără se reîntoarce cu multă bucurie anul următor" - prof. dr. Dana Miclăuș–Mercea, Director Programe.

Despre tabăra de la Mraconia - Dubova, confirmată de trecerea timpului drept fenomen artistic fertil și puternic, remarcabil prin continuitate, creativitate și prezența unor artiști care rezonează armonios peisajul de la Mraconia și Dubova, cel mai elocvent se exprimă artiștii înșiși.

Ioan Mercea, Timișoara, august 2012:
"Imbatabil, timpul se scurge adunând subiectiv în sufletul nostru rezultatul strădaniilor permanente de a ne cunoaște, de a ne integra în comunitatea artistică care ne subsumează.

Îmi vine greu să număr anii care au trecut de la prima ediție a taberei de pictură de la Mraconia  și  Dubova, în Cazanele Dunării. Am mai spus-o, și nu pot să nu mă repet, când a inventat Raiul pe pământ, Dumnezeu s-a inspirat din spațiul inegalabil de pe Dunăre. Nu se putea ca pictorii, graficienii sau sculptorii să nu-și găsească aici identitatea. Stâncă, apă și aer fuzionează în laboratorul artistic al fiecăruia cu forma și culoarea rezultând o  trăire miraculoasă puternică și indefinită.

Răsfirați pe lângă Dunăre, în vecinătatea strălucirii stâncilor de calcar, acompaniați de sunetul valurilor ce se lovesc necontenit de stânci, pictorul dialoghează cu propriile întrebări elucidând prin culoare neliniști subiective.

Expozițiile de după tabere reactualizează parțial atmosfera care include disputa dintre motiv și rezolvarea plastică. Nu poți să treci cu vederea ingeniozitatea soluțiilor artistice, scop final al documentării. Faptul că lucrarile au fost itinerate de multe ori, că au făcut parte și din alte expoziții și saloane, nu face decât să sporească veridicitatea și consistența acțiunii.

Nimic din toate acestea nu ar fi putut prinde viață fără a exista atașamentul și puterea de colaborare a instituțiilor de cultură și artă, care în decursul anilor, cu generozitate, au finanțat în folosul artei și al societății o asemenea activitate de creație.

Artiști valoroși și-au pus talentul în slujba acestei acțiuni întărind astfel ideea potențialului artistic inepuizabil. Natura, sursă de inspirație și reflecție, reînnoită cu fiecare anotimp, conferă demersului plastic certitudinea permanenței. Pentru că vorbim de plain-air, valea Dunării oferă spațiului geografic necontenitele modificări ale ambianței, subiectivitatea întregind substanțial conținutul prin lumină, apă și aer. Am certitudinea și mulțumirea că Mraconia – Dubova, după 30 de ani, a însemnat un moment artistic important pentru viața și creația unui număr mare de artiști români și străini. Este o sarcină de onoare în a mulțumi cu căldură tuturor artiștilor, celor care au făcut posibil un asemenea demers în care cred și ale cărei urmări artistice să fie deschizătoare de drumuri."

„Acolo unde Dunărea luptă să învingă tăria stâncilor, în Cazanele învolburate, pictorii se întâlnesc în fiecare an omagiind natura și creația. Participă peste 40 de artiști valoroși din România, Ungaria, Germania și Argentina. Majoritatea artiștilor invitați nu sunt la primul contact cu ambianța taberei și frumusețile locului, dar exisă și prezențe inedite, mai ales din străinătate. Tradiția și forța acaparatoare a locului au reușit să readucă în tabără, an de an, personalități artistice deosebite, care s-au integrat ca într-o adevărată familie. Cine vine o dată în această tabără se reîntoarce cu multă bucurie anul următor” - adaugă prof. dr. Dana Miclăuș–Mercea, Director Programe, cea care continuă alături de tatăl său frumoasa și trainica tradiție a fenomenului cultural Mraconia - Dubova.

Biroul Relații Publice

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397489