Colaborare între Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă
Muzeul de Artă Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, organizează sâmbătă, 18 mai 2013, la ora 18, vernisajul expoziției Portretiști germani și austrieci din secolele XVII-XIX din colecția Muzeului Național Brukenthal.

Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara, în prezența lui Marcel Tolcea, directorului Muzeului de Artă Timișoara, și a curatorilor expoziției - Valentin Mureșan, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Galeria de artă și Marius Cornea, Muzeul de artă Timișoara.

Vernisajul este inclus în manifestările legate de celebrarea Nopții Muzeelor și se defășoară împreună cu deschiderea expoziției Manifest. În acest sens, Muzeul de Artă Timișoara va fi deschis publicului în data de 18 mai 2013 între orele 16 - 24, intrarea fiind liberă.

Expoziția poate fi vizitată la Timișoara până în data de 30 iunie a.c., în fiecare zi între orele 10-18 (în zilele de luni închis).

Parteneriatul dintre Muzeului Național Brukenthal și Muzeul de artă Timișoara, continuă în acest an cu deschiderea celei de-a treia expoziții de pictură germană și austriacă din colecțiile pinacotecii sibiene în sălile timișoreanului Palat Baroc. După etalările de naturi statice (2011) și de tablouri ale unor peisagiști (2012), expunerea lucrărilor unor portretiști ai acestei școli, completează imaginea de ansamblu pe care publicul interesat și-o poate face în privința colecției de pictură germană și austriacă din cadrul Galeriei Brukenthal.

Gen dintre cele mai dificile pentru pictori, portretul pune la încercare nu numai capacitatea de a reda fidel o fizionomie, ci mai ales de a surprinde expresia modelului, trăsăturile de caracter sugerate prin reprezentarea celui portretizat. Ca și celelalte genuri ale picturii, portretul se încadrează permanent în evoluția stilurilor artistice ale diverselor epoci, dar în plus este marcat de tendințele modei, vestimentația personajului și ambientul ce-l înconjoară, fiind parte integrantă a imaginii de ansamblu din tablou. Autoportretul, ca specie a portretisticii, constituie și el un tip de reprezentare în care pictorul încearcă însă să prezinte o imagine despre sine, rareori așa cum este și de cele mai multe ori așa cum se dorește, cum vrea să apară.

Expoziția noastră prezintă o suită de portrete și autoportrete reprezentative pentru perioada secolelor XVII – XIX, lucrări aparținând unor portretiști germani și austrieci cunoscuți în epoca lor, azi apreciați și reevaluați de istoricii de artă contemporani, cunoscători ai fenomenului artistic din acele vremuri. Pentru a forma vizitatorului o viziune mai complexă asupra genului portretistic german și austriac, pentru simeza expoziției am selectat portrete și autoportrete dintre cele mai expresive și reprezentative pentru gustul epocii, lucrări aparținând pictorilor: Gottfried Auerbach, Peter Brandel, Johann Kupetzky, Martin Meytens, Christian Seybold, Johann Feuerlein etc.


Bogdan Nădăștean,
Compartiment Relații Publice


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423361