Spații în așteptare
Un proiect de Asociația Simultan în colaborare cu grupul h.arta și Asociația Am o idee mai ARTfel.

Luni, 2 septembrie, la ora 18:00, în cafeneaua Aethernativ, str. Mărășești nr. 14, a avut loc deschiderea proiectului Spații în așteptare II. Au fost proiectate filmele realizate în ediția anterioară a proiectului, ediție care a avut loc în 2012, și a fost comunicat programul proiectului.

Spații în așteptare II funcționează ca o platformă pentru diferite proiecte care aduc în discuție spațiul public si transformările sale în istoria recentă, posibilitățile de subvertire a discursurilor rasiste și sexiste, revendicarea spațiului public ca spațiu comun și imaginarea unor moduri de folosire a spațiului public într-un mod democratic, incluziv și responsabil.

Programul complet al evenimentului:
http://waiting-spaces.simultan.org/program-2013http://waiting-spaces.simultan.org/program-2013

Participanți/te: Huba Antal, Noemi Bartis, Bianca Băilă & v. Leac, Claudiu Cobilanschi, Ruxandra Costescu, Andreea David & Alexandra Șoldănescu, Doru Dumitrescu, h.arta, Simona Homorodean, Kozma Levente, Max Kuzmenko, Cezar Lăzărescu, Rareș Moldovan, Andreea Pătroi & Florin Fâra &Oana Simionescu, Veda Popovici, Sergiu Sas, Lavinia Urcan, Botond Vajna, Ioana Vreme, Ovidiu Zimcea.

Istoric/ Concept
Proiectul Spații în așteptare I, care s-a desfășurat în 2012, a constat în vizitarea si documentarea unor locații post-industriale din Timișoara, locații care au funcționat ca fundal pentru realizarea unor filme video, ca sugestii, ca un context istoric, ca metafore pentru reflecții asupra prezentului. O parte importantă a proiectului a fost și faptul că am încercat să aflăm detalii despre istoriile acestor locuri, să găsim fragmentele de știri care au mai rămas online despre felul în care aceste fabrici au fost falimentate forțat, să analizăm urmele disparate care mai rămân din istoriile abuzurilor, din istoriile grevelor și protestelor. De asemenea,  am discutat adesea cu oameni care trăiesc și/sau lucrează în preajma acestor locuri, poveștile personale ale acestora întărind o dată în plus convingerea că memoria trecutului nostru recent este mult mai nuanțată și mai complexă decât apare ea în discursurile oficiale.

În urma acestui proiect, care a constat mai ales în observarea și analizarea unor situații asupra cărora intervenția e deja imposibilă, a unor spații care au fost deja pierdute din ceea ce e comun, întrebările care au rămas s-au referit la limitările și potențialul pe care îl are arta, la responsabilitățile pe care le avem noi ca artiști/te. În cadrul proiectului Spații în așteptare II, am fi interesați ca, dincolo de observație și analiză, să căutăm unde sunt posibilitățile de acțiune. În ultima perioadă, nu doar spațiul public ca spațiu fizic e din ce în ce mai restrâns (atâta vreme cât spațiile pentru o viață publică sunt din ce în ce mai mult spațiile private), dar și ideile despre ce înseamnă comun, despre ce înseamnă responsabilitatea și solidaritatea socială sunt din ce în ce mai mult colonizate de retorica neoliberală a crizei. Prin intermediul unei serii de intervenții artistice în spațiul public (instalații, afișe, intervenții, performance-uri, etc) și prin intermediul unor ateliere și discuții, am vrea  să discutăm despre posibilitățile de a lua înapoi un spațiu public care devine din ce în ce mai strâmt și mai sufocant.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.
Parteneri: Direția Județeană pentru Cultură Timiș, Casa Artelor
Parteneri media: Anti-Utopias, Vice, Veioza Arte, Modernism, Vernisaje.com, Evive, Neaparat.ro, Hipmag, 24Fun

http://waiting-spaces.simultan.org
https://www.facebook.com/waitingspaces


Levente Kozma
coordonator


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13667224