Lucrări din colecția Muzeului Brukenthal, expuse la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă Timișoara vă invită joi, 5 septembrie a.c., la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii Timișoara, pentru a participa la vernisajul expoziției Arta germanilor din Transilvania (secolul XX). Lucrări de pictură și grafică din colecția Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția, îngrijită de curatorul dr. Iulia Mesea (Muzeul Național Brukenthal Sibiu) și de comisarul Marius Cornea (Muzeul de Artă Timișoara), va fi deschisă publicului până în data de 6 octombrie 2013, putând fi vizitată zilnic între orele 10-18 - luni închis.

"Expoziția Arta germanilor din Transilvania (secolul XX). Lucrări de pictură și grafică din colecția Muzeului Național Brukenthal este a doua componentă a proiectului expozițional organizat în parteneriat de Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă Timișoara, proiect ce a debutat anul trecut (și a fost dedicat secolelor XVIII-XIX) și și-a propus să ofere publicului vizitator o imagine amplă asupra producției artistice a sașilor / germanilor din provincia intracarpatică pe parcursul a aproape două secole.

Colecția Muzeului Național Brukenthal deține cel mai însemnat fond de pictură și grafică ale germanilor din Transilvania, ceea ce creează posibilitatea unei prezentări complexe, evolutive, prin opere numeroase și elocvente ale celor mai importanți reprezentanți, reliefând atât specificul artei locale, cât și influențele receptate din arta europeană.
Structura expunerii evidențiază momentele de efervescență, personalitățile cu contribuțiile cele mai notabile la viața artistică a acestei zone, fără să neglijeze artiștii mai puțin cunoscuți, din ale căror creații se păstrează uneori lucrări fermecătoare, aduse acum pe simeza expoziției.  
Tematica expoziției fixează ca moment de pornire a expunerii perioada primelor semne de înnoire, de modernitate, marcate prin operele artiștilor activi la cumpăna dintre secolele XIX-XX (Arthur Coulin, Arnold Sigmund, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Anna Dörschlag, Lotte Goldschmidt), având un moment spectaculos prin lucrările pictorilor și graficienilor influențați de simbolism și expresionismul german ale începutului de secol XX (Hans Eder, Karl Hübner, Grete Csaki-Copony, Margarete Depner etc.). Revenirea la tradiționalism în grilă realistă se regăsește în operele lui Hans Hermann, Trude Schullerus, Heinrich Schunn ș.a." - dr. Iulia Mesea, curator.

www.muzeuldeartatm.ro

Bogdan Nădăștean
Compartiment Relații Publice
Muzeul de Artă Timișoara

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662162