Al șaselea concert al festivalului internațional Timorgelfest
Miercuri,  2 octombrie 2013, la ora 20,  în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, de pe Str. Independenței nr. 19 din Timișoara, are loc cel de - al șaselea concert din festivalul internațional Timorgelfest 2013. Concertul este susținut de formația corală Laudes Christi dirijată de Lucian Onița, iar la orgă va acompania Cristina Struță.

Programul concertului este alcătuit din lucrări corale camerale din repertoriul spaniol și românesc. Lucrările prezentate sunt: Juan Alfonso Garcia (n. 1935): Ecce Panis angelorum;  Ernani Aguiar (n. 1950): Salmo 150; Francesco Guerrero (1528-1599): Canite Tuba - cu acompaniament de orgă; Tomasso Da Vittoria (1548 -1611): O magnum mysterium; Gavril Musicescu (1847-1903): Cine, cine; Gheorghe Cucu (1882-1932): Pre Tine Te laudăm; Eusebie Mandicevski (1857-1929): și era la ora a șasea; Gavril Musicescu (1847-1903): Doamne buzele mele; Gabriel Uță (n. 1959): Ceasul rugii; Vasile Burciu (n.1939): Zidește în mine; Gabriel Uță (n.1959): Edenul meu – cu acompaniament de orgă.

Lucian Oniță
și-a început formarea muzicală la Școala de Muzică din Arad, iar între anii 1990 și 1993 a fost elev al Liceului de Muzică Ion Vidu din Timișoara. În perioada 1996-2001 a frecventat cursurile secției de canto a Facultății de Muzică din Timișoara, la clasa sopranei Michaela Grama Stefan. Între anii 2003 și 2005 a urmat cursurile de master în dirijat la clasa profesorului Diodor Nicoară. Este doctorand în cadrul Universității de Vest Timișoara, abordând ca temă de cercetare Operele mozartiene cu subiect roman.

În prezent este artist liric al Filarmonicii Banatul Timișoara, desfășurând și o intensă activitate solistică. De asemenea, în perioada 2007-2012 a predat ca și asistent universitar asociat al Facultății de Muzică din Timișoara, dirijor al ansamblului coral al secției canto, desfășurând o bogată activitate și în acest domeniu, începând cu anul 2011 este profesor de canto la Colegiul Național de Artă Ion Vidu, Timișoara. Din anul 2012 este maestru de cor al Festivalului de Operă din St. Margarethen – Austria (Carmen – G. Bizet, 2012; Boema – G. Puccini, 2013). Este dirijor al Corului Ion Vidu din Lugoj și a colaborat, de asemenea, cu orchestra Facultății de Muzică Timișoara. Este fondatorul și dirijorul grupului coral cameral mixt Laudes Christi.

Alături de acest ansamblu coral a susținut numeroase concerte, atât în țară cât și în străinătate, și a participat frecvent la Festivalul Muzicii Sacre al Filarmonicii Banatul. În anul 2001, grupul coral obține premiul I la secțiunea interpretare muzică vocală, la Festivalul Național de Creație de la Tg. Mureș. În iunie 2003 participă la ediția a XVI-a a Festivalului Coral Internațional Ion Vidu din Lugoj. Repertoriul corului este divers ca stil, cuprinzând piese muzicale din preclasicism, baroc, romantism, compozitori români contemporani și negro-spirituals. Alături de maestrul Diodor Nicoară, drept îndrumători în arta dirijatului i-au fost maeștrii dirijori Peter Oschanitzky și Remus Tașcău.

Ca și solist a susținut recitaluri în Statele Unite ale Americii (între anii 1997 și 2002) și a avut onoarea unor colaborări susținute cu Filarmonicile de Stat din Oradea, Arad, Târgu Mureș, Pitești și Timișoara, cu Domul Romano-Catolic din Timișoara și cu Opera Națională Timișoara. Lucian Oniță a asigurat partea de bas a unei vaste palete de lucrări vocal-simfonice, printre care amintim: Stabat Mater de G. Rossini, Oratoriul de Crăciun de J.S. Bach, Der Messias și Te Deum de G. Fr. Händel, Die Schöpfung, Paukenmesse și Stabat Mater de J. Haydn, Missa Sollenele de Ch. Gounod, Missa Încoronării și Requiemul de W.A. Mozart, Simfonia a IX-a și Missa în Do major de L. Van Beethoven, Recviemul German de J. Brahms, Stabat Mater și Missa nr. 2 în Sol major de Fr. Schubert, Coronationalis Messe de Fr. Liszt. Repertoriul vocal-simfonic este completat de o plăcută prezență pe scena teatrului liric în spectacole precum Flautul fermecat și Don Giovanni (Leporello) de W.A. Mozart, operă cu care a avut reprezentații în România (Timișoara) și Germania (Wildsburg, Balingen, Marl, Germering), Gianni Schicchi (Gianni Schicchi) de G. Puccini, Trubadurul (Ferrando) de G. Verdi, Bărbierul din Sevillia (Bartolo) de G. Rossini și Boema (Schaunard) de G. Puccini.

Cristina Struța este absolventă cu bacalaureat la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, la clasa de orgă (2012). Face parte din generația de tineri organiști timișoreni. În prezent este studentă la Conservatorul din Timișoara, anul II la clasa de orgă a Prof. univ. dr. Felician Roșca la Facultatea de Muzică din Timișoara și studentă la Facultatea de Științe Politice, Departamentul Relații Internaționale. În anul 2012 a obținut premiul III la Concursul Internațional de orgă de la Szeged, Ungaria. A concertat în Timișoara, Oradea, Reșița, și în țări din Europa: Ungaria, Franța, Italia, Serbia. Este inițiatoarea unui grup cameral și se remarcă în calitate de prezentatoare a concertelor sub genericul ,,De la începuturi la J. S. Bach”.


Prof. univ. dr. Felician Roșca,
Universitatea de Vest din Timișoara
Facultatea de Muzică


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13639585