Expoziția Retrospectivă Molnar Zoltan
Muzeul de Artă Timișoara are onoarea de a vă invita la Expoziția „Retrospectivă Molnar Zoltan”. Vernisajul va avea loc duminică, 13 octombrie a.c., la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara. În deschidere va lua cuvântul criticul de artă Ioan Szekernyes, președinte al UAP Timișoara.

Evenimentul are loc cu ocazia aniversării a 76 de ani de la nașterea artistului plastic Molnar Zoltan. Lucrările care vor fi expuse parcurg întreaga activitate a artistului și provin atât din colecții particulare cât și din patrimoniul Muzeului de Artă din Timișoara.

Molnar Zoltan, născut la Sf. Gheorghe în data de 13.10.1937, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Kadar Tibor, Szervaciusz Jeno și Abody Nagy Bela. A activat ca profesor în cadrul facultății de Arte din Timișoara în perioada 1963 - 1972 după care a urmat o activitate de grafician în cadrul Teatrului Maghiar de Stat Timișoara, perioadă în care a avut colaborări cu Opera Națională din Timișoara la spectacolul de balet contemporan „Chore Studio Temesiensis” sub bagheta dirijorului si compozitorului Nicolae Boboc și participarea reputatului prim-balerin Francisc Valkay. Scenografii care-i aparțin:  P.I.Ceaikovski - Simfonia Nr.6 Patetica, A.Webern - 6 piese pentru orchestra, Opus 6. S-a mai remarcat drept un artist creator de lucrări monumentale în aer liber, lucrări care pot fi văzute în centrele orașelor Carei, Tășnad, Satu Mare, Ploiești și Sinaia. La fel îi aparține lucrarea de artă monumentală a sălii de concerte din Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara, denumită „Simfonie”.
Lucrările artistului se găsesc în colecții particulare din New York, Tel-Aviv, Japonia, Italia, Germania și Romania, fiind apreciate în special de colecționari de artă modernă.

În 1968 s-a alăturat la „Grupul 111” cu expoziția de la Sala Kalinderu din București alături de alți mari artiști ai momentului: Ștefan Bertalan, Constantin Flondor Străinu, Doru Tulcan, Elisei Rusu, Ion Gaiță, Roman Cotoșman, Diet Sayler și Toma Viorel,  grup care ulterior își va schimba denumirea în „Sigma”.

Molnar Zoltan practica la acea data abstracția lirică, evoluând ulterior spre arta concretă, preocupat de corespondența dintre sunet și formă, atât de evidentă în studiile sale de muzicalism.

„Înainte ca artiști ca Vasarely sau Agam, Pol Bury sau Soto sa fie reduși la puținele pagini ale unei istorii ce-și devoră fiii, timișoreanul Molnar Zoltan le căzuse victimă. Credea cu sinceră religiozitate în muzicalismul imaginii. În raport cu Vasarely însă, Molnar este ceea ce este o catedrala gotică in comparație cu una romantică. Scopul lor pare supus, aceleiași estetici, aceleiași metafore a universului ca vibrație și armonie ...” (Coriolan Babeți)

Expoziția își așteaptă vizitatorii intre 13 octombrie si 2 noiembrie, în fiecare zi între orele 10-18 (în zilele de luni închis).


Bogdan Nadastean
Compartiment Relatii Publice
Muzeul de Arta Timisoara

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13846741