Concert de orgă
Unul din principiile de bază ale protestantismului a fost legat de educația copiilor.
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750) a scris nenumărate pagini pentru îndrumarea copiilor în arta muzicală. Pentru propria lui soție a scris volumul întitulat Album pentru Anna Magdalena Bach, un curs pentru clavecin și orgă, care este de nelipsit din educația tuturor pianiștilor. Din acest volum sunt cunoscute două manuscrise datate în anul 1722și 1725, din care cel din urmă este o compilație cu diferite lucrări cu caracter pedagogic ale unor organiști din vremea sa.
 
Ca metodă de lucru pentru organiștii adolescenți, Bach a realizat volumul intitulat Orgelbüchlein (cărticica pentru orgă), unde găsim 46 de corale, compuse (între anii 1708- 1717) la diferite nivele de dificultate, prin care viitorul organist poate cunoaște nu numai coralele sub formă de citat, ci un adevărat cod secret al motivelor muzicale pe care maestrul le va folosi în marile sale opusuri pentru orgă.
 
Bach a fost un familist convins, iar copii lui l-au urmat în arta sa muzicală dedicată orgii. Din cei 21 de copii pe care i-a avut, au supraviețuit opt: 4 fete și 4 băieți. Fiica cea mai mare, având o voce frumoasă, de soprană, s-a ocupat de muzică, iar cei patru fii au devenit importanți muzicieni: Wilhelm Friedmann (1710-1784), supranumit Bach din Halle va fi unul din întemeietorii noului stil galant și un precursor al simfoniei și al liedului german.
 
Clavecinistul regelui Prusiei și capelmaistru la Hamburg, al doilea său fiu, K. Philipp Emanuel (1714-1788), Bach de Berlin și Hamburg, a contribuit la statornicirea formei de sonată și la înnoirea tehnicii pianistice.
 
Johann Christoph (1732-1795), numit “Bach din Bückeburg”, s-a remarcat prin calitățile sale de organist în acest oraș.
 
Un ultim fiu, Johann Christian (1735-1782), Bach din Milano și Londra a suferit o influență italiană ca elev al lui Padre Martini. 
 
Marți, 1 aprilie, este programată o surpriză și nu o păcăleală pentru muzicienii și iubitorii de muzică din Timișoara. Dacă doriți să auziți 27 de copii cântând la orga de factură barocă din Biserica Adventistă din Timișoara, vă invităm la concertul de la ora 19. Va fi o seară minunată, o bucurie imensă cu îngerași la orgă.
 
Protagoniști concertului sunt: Glesnea Ema; Grubaschi Iasmina; Vârjan Florin; Farkas Kevin; Teglaș Andrei; Gherzan Marc; Onița Robert; Toader Andreea; Dumitriu Mara; Berdeiu Sonia; Dorgo Dini; Voica Diana; Prichici Sara; Buze Alexandra; Pricop Ana-Maria; Hațegan Daria; Marinău Daniel; Poenaru Alice; Lazăr Lorena; Dohor Nicole; Grosu Florin; Gelati Danilov; Crașovan Anastasia; Ciutina Vlad; Hulea Maria; Szekely Sara; Vârjan Florin - de la clasele profesorilor:  Cârdu Silviana; Dorgo Mădălina; Gelati Aida; Maniu Roxana; Mehedinți Crina; Niculete Ramona; Oros Iulia; Pârvănescu Lucia; Samoilă Elena; Toth Flora; Turcu Remus, de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara.

Coordonatoarea și prezentatoarea concertului este Doamna Prof. dr. Mădălina Dorgo de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara. Este pentru prima oară când un număr atât de mare de copii vor cânta la orgă (unii în debut artistic la orgă) doar lucrări de Johann Sebastian Bach, într-un profund act de cultură clasică.
 
Intrarea la concert este gratuită.
 

Prof. univ. dr. Felician Roșca,
Universitatea de Vest din Timișoara
Facultatea de Muzică

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423505