Se împlinesc 50 de ani de la descoperirea luminii laser
România construiește în prezent o infrastructură de cercetare în domeniul laserelor - Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) - finanțată de către Uniunea Europeană. ELI-NP va beneficia de aportul științific și tehnologic francez.

Compania franceză Thales va furniza, în cadrul unui contract de 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele. Sistemul de lasere furnizat de Thales va genera un nivel de putere fără precedent, de circa 2x10 petawatts (10 la puterea 15 watts) în pulsații ultrascurte. Acest tip de laser va deschide drumul către o nouă generație de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici și mai puțin costisitori și vor fi destinați cercetării fundamentale din fizică, precum și aplicațiilor medicale.
 
Pentru a promova acest proiect, dar și domeniul laserelor (cercetarea, aplicațiile industriale și medicale) și pentru a marca faptul că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la descoperirea luminii laser, Institutul Francez din România organizează evenimentul intitulat:
LASER : la montée en puissance”. Cu această ocazie, vă invităm la o serie de evenimente (expoziție, conferințe, proiecție de film) destinate în egală măsură cercetătorilor, experților cât și publicului larg.
 
La Timișoara INSTITUTUL FRANCEZ  în parteneriat cu UNIVERSITATEA POLITEHNICA vă invită, în perioada 21 - 23 mai 2014, la următoarele evenimente :
 
MIERCURI 21 MAI

16.00
Vernisajul expoziției “LE LASER A TOUT FAIRE”
Expoziția este propusă de Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța (CNRS) și va putea fi vizitată în perioada 21 – 23 mai Facultatea de Electrotehnică și Telecomnunicații, parter (Bd.V.Pârvan, nr.2)

16.10 – 17.00
Conferință inaugurală susținută de dl Philippe MARTIN , Director de Interacțiuni și Dinamica Laserului CEA Sacaly
În limba engleză

17.00 – 17.30 Conferință susținută de dna dr.Maria POIENAR, Proiect ANR – ANCS, Acronym COFein

17.30 – 18.10 Conferință susținută de dl. dr.Ion MORJAN , Director General, Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor ELI-NP THALES

18.10 – 19.00
Prezentarea burselor ELI-NP THALES, IFR dl. Vincent BOSCHERO, Responsabil de cooperare științifică, Institutul francez din România

CONFERINȚELE ȘI PREZENTĂRILE VOR AVEA LOC ÎN AMFITEATRUL A 108AL FACULTĂȚII DE ELECTRONICĂ ȘI TELECOMUNICAȚII 
 
JOI 22 MAI

20.00
Proiecția filmului “Ma poubelle est un trésor/Pubela mea e o comoară.”, documentar științific (Franța, Belgia 2010, 1h30)
            Regizori: MartinMeissonnier și Pascal Signole  
            Subtitrat în limba română de studenții Facultății de Științe ale Comunicării, Universitatea Politehnica din Timișoara
            Amfiteatrul A108, Facultatea de Electronică și Telecomunicații
            Intrarea liberă
 
 

Delia CRĂCIUN
Institutul francez
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13399979