Ziua Timișoarei 2014
Primăria Municipiului Timișoara organizează trei zile de evenimente pentru a marca data de 3 August, ziua orașului nostru.
 
Manifestările vor debuta vineri, 1 august, de la ora 09.00 în Parcul Central unde, pe Aleea Personalităților, va avea loc dezvelirea busturilor lui Gheorghe I. Tohăneanu și Nicolae Boboc. La ora 10.30 în Parcul Rozelor va fi dezvelit bustul lui Árpád Mühle, iarla ora 12.00, va avea loc întrunirea în ședință festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Iubitorii de jazz sunt invitați la Festivalul Blues pentru Timișoara, de la ora 20.00, în Piața Victoriei.

Sâmbătă, 2 august, va avea loc un alt concert în Piața Victoriei susținut de Maxim, Lora, Elena Gheorghe șiConnect-R.

Duminică, 3 august,ne întâlnim cu Alice Francis și Oceanatot în Piața Victoriei, iar în încheiere va avea loc un foc de artificii.

Ziua Timișoarei, 3 August, a devenit ziua orașului nostru prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre, se marchează ca zi a orașului, momentul intrării trupelor românești în Timișoara, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.

În ultimii ani, de Ziua Timișoarei, municipalitatea a oferit timișorenilor momente de bucurie și destindere cu ocazia zilei orașului lor.

Vă așteptăm, așadar, alături de noi, să sărbătorim împreună ziua orașului nostru!
 
1 august - vineri
 
Parcul Central
09.00- ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timișoara
Dezvelire busturi : Gheorghe I. Tohăneanu(profesor universitar doctor în filologie, scriitor, unul dintre întemeietorii învățământului filologic universitar timișorean, sculptor  Aurel Gheorghe Ardeleanu) și Nicolae Boboc(compozitor, muzicolog și eseist-filosof, dirijor al Filarmonicii din Arad și al Filarmonicii Banatul, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)
 
Parcul Rozelor
10.30 Fanfara “Timișoara Big Band”, dezvelire bust Árpád Mühle(arhitect  peisagist, fiul celebrului horticultor Wilhelm Mühlecel mai important rozerist al României din perioada interbelică, a inițiat reamenajarea Parcului Rozelor, după ce acesta fost distrus în timpul Primului Război Mondial, sculptor: Aurel Gheorghe Ardeleanu)
 
11.00Program artistic “Trandafirul”dedicat momentului dezvelirii bustului lui Árpád Mühle,organizat de Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara în parteneriat cu Asociația Amicii Rozelor, participă: elevii Liceului Pedagogic Carmen Sylva, Colegiului Economic F.S.Nitti,  
Colegiului National  Bănățean, seniorii A.S.M.T. și seniorii din Szeged, Ungaria.
 
Sala de ședințe a Consiliului Local
12.00Ședință Festivă – Decernarea post-mortem a Titlului de Cetățean de Onoare lui Paul Neagu, artist plastic, sculptor (după Constantin Brâncuși, Paul Neagu este singurul sculptor român care a reușit performanța ca lucrările sale să fie expuse și achiziționate de către Tate  Gallery din Londra, iar Timișoarei, a lăsat moștenire în 22 decembrie 1999, în Piața Victoriei, sculptura monumentală Crucificare), precum și decernarea Titlului de Cetățean de Onoare lui Paul Eugen Banciu (prozator, eseist, scenarist, critic de artă)și lui Eugen Dorcescu (poet, prozator, eseist, traducător din limbiile franceză și spaniolă).
 
Piața Victoriei           
20.00  Blues pentru Timișoara- concert
           
Ora H– o formulă născută din bucuria de a cânta, cu oameni cu care să te simți bine și în afara scenei, abordând genuri muzicale diverse, care dau posibilitatea fiecăruia să se simtă util și să contribuie la o întâlnire cât mai plăcută cu muzica.
Componența:Adi Văduva, Vasile Dolga, Bogdan Racz, Bujor Hariga, Ciprian Popa, Toni Kuhn
           
Bega Blues Band- grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, "Blues de Timisoara". Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelență a Municipiului Timișoara „pentru întreaga activitate muzicală și pentru promovarea imaginii Timișoarei în țară și în lume”.
Componența: Maria Chioran , Mircea Bunea,Toni Kühn, Johnny Bota, Lică Dolga, Dan Mitrofan, Sașa Bota

Blue Family– grupul de blues din Pancevo (Serbia) a luat ființă în anul 1996. Cu o mulțime de apariții în toată țara, trupa a participat la festivaluri și concerte în Ungaria, România, Elveția și Slovacia.
Componența: Katarina Arsenov, Ana Radzic, Zeljko Stanojkovski, Ljuba Jeftic, Milan Jarakovic, Rade Krivokuca
          
2 august – sâmbătă
 
Program acțiuni sportive
“Cupa orașelor înfrățite„ - turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 18.00Baza Sportivă Colterm
Participă  echipe reprezentând Municipiul Timișoara și echipe invitate care reprezintă orașele înfrățite și partenere
 
12.00– la Pădurea Verde, în vecinătatea Muzeului Satului,va avea loc ceremonia de inaugurare și sfințire a Monumentului Rezinstenței Anticomuniste din Banat,organizată de Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Filiala Timiș.  Evenimentul este un bun prilej de a aduce un profund omagiu istoriei multiseculare a urbei noastre, alături de o istorie mai recentă, extrem de dureroasă, în care zeci și sute de locuitori ai acestui colț de țară au luptat și s-au jertfit pentru apărarea libertății, demnității și ființei noastre naționale.
 
Piața Victoriei 
 
20.00- concert
          Maxim
          Lora
          Elena Gheorghe
          Connect-R
 
22.00 Crosul  nocturn Timișoara
Crosul nocturn  a ajuns la cea de-a treia ediție și este organizat în sistem de participare open. Înscrierile se fac în mod gratuit, având limita de vârstă a concurenților de 18 ani. Crosul Nocturn se va desfășura pe cca 3,5 km și are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în fața Primăriei Municipiului Timișoara),unde va avea loc și sosirea. Traseul este următorul: Primăria Municipiului Timișoara  – str.20 Decembrie – Bv. I.C.Brătianu –str. Michelangelo – str.Cluj – str. V.Babeș – Bv.Mihai Viteazul – str.20 Decembrie - Primăria Municipiului Timișoara.
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton.
 
3 august – duminică
 
Piața Victoriei
 
21.00 - concert
          Alice Francis
          Oceana
          Artificii
 
 
Direcția Comunicare
 
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397353