Teatru popular cu păpuși
Teatrul Merlin Timișoara vă invită să vizionați, în premieră, spectacolul„Vasilache și Mărioara”, în data de 21 septembrie, la ora 18.00.
 
Regia:            ÉvaLábadi Megyes
Scenografia: Marina Nicolici
Distribuția:    Laura Miculescu
                        Dan Neagu

Teatrul popular are o forță care provine din caracterul său direct, din legătura autentică a artei cu viața.

Spectacol tradițional, jucat odinioară la bâlciuri, în târguri și la marginea orașelor, „Vasilache și Mărioara” ne prezintă personajul care ia totul în derâdere, care spune lucrurilor pe nume fără teamă, eroul care știe să lupte pentru dreptatea lui, fără a se da înapoi de la nici o grozăvie. Vasilache face parte din familia lui Punch, Pulcinella, Karagoz, Petruska, Vitéz László, iar scopul lui este de a-i învinge pe reprezentanții oricărei forme negative de autoritate – mai întâi poliția, apoi popa, dracul și moartea.

Personalitatea, atitudinea și reacțiile eroului sunt cele ale omului de rând, însă exacerbate. E vorba de o satiră, care are parte de dialoguri dinamice, de un limbaj și replici „fără perdea“, care făceau pe vremuri deliciul asistenței și în care violența domestică era redată prin filtrul umorului și al bășcăliei.

Teatrul cu păpuși  era prin excelență satiric, dar și un soi de reacție „contra”, un comentariu față de autorități (armata, biserica) și, în general, față de realitățile sociale ale timpului. Vasilache, personajul național, se transformă într-un simbol al rezistenței și idențității naționale în fața diferiților ocupanți. Păpușa are curaj. Păpușa spune întotdeauna adevărul, fiindcă păpușa nu riscă nimic! Este un alt fel de mască purtată de actor, de cel care își asumă rolul de a spune ceva de mare însemnătate, de a arăta cu degetul ori de a se opune, fățiș și asumat, cuiva sau unei situații.

Dacă Ridendo Castigat Mores, același râs poate deschide ochii lumii, are o șansă de a o trezi la realitate prin oglinda care o așează în fața tuturor.
 

Mirella Tonenchi
Teatrul Merlin Timisoara
 

 
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397280