Dezbatere destinată dezvoltării spațiului cultural timișorean
Primăria Municipiului Timișoara și Institutul Intercultural Timișoara, parteneri în proiectul „Poli culturali” - Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară și regională (cod MIS 1393),împreună cu Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Asociația pentru Tranziția Urbană organizează a treia dezbatere a proiectului destinată dezvoltării spațiului cultural timișorean. Dezbaterea cu tema„Dezvoltare teritorială în contextul programului Capitală Culturală Europeană”, organizatăîn cadrul procesului de formulare a Strategiei Culturale a Municipiului Timișoara 2014-2024, va avea loc joi, 18 septembrie, între orele 13:00-16:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, Bulevardul C.D. Loga nr. 1.
 
Vor participa la dezbatere doamna Corina Răceanu, cercetător în domeniul politicilor culturale și directorul proiectului Poli culturali, domnul Nico Herzig și doamna Sonja Troisfontaine, consilieri în domeniul politicilor culturale și relațiilor internaționale pentru Provincia Limburg din Olanda, doamna Bogdana Opaèiæ, cercetător, din partea Centrului de Studii în Domeniul Dezvoltării Culturale, Belgrad, Serbia. Întâlnirea va fi moderată de doamna Raluca Pop, manager cultural și președinte al Asociației MetruCub – resurse pentru cultură.
 
Niciun oraș nu se poate dezvolta în izolare, istoria arată că acele comunități care au fost de-a lungul timpului conectate prin comerț și schimburi intelectuale au prosperat. Cultura se hrănește din dialog și creativitate. Din ce în ce mai mult, orașele își descoperă avantajele competitive și încearcă să devină atractive într-o lume globalizată, iar procesele creative depind de resurse de creativitate care depășesc granițele formale ale orașului sau țării respective.  
 
Competitivitatea regională prin cultură și creativitate precum și contribuția acestora la dezvoltarea personală și comunitară depind de capacitatea orașelor și a administrației publice în general de a încuraja colaborările regionale, naționale și cu restul lumii. Experiența orașului Maribor – capitală Europeană a Culturii în 2008, alături de alte 5 orașe limitrofe - și cea a candidaturii orașului Maastricht pentru titlu în 2018 din partea euro-regiunii Meuse-Rhine sunt exemple de procese constructive de dezvoltare regională prin cultură. Orașul Maastricht a stabilit parteneriate cu orașele Aachen, Liège, Heerlen, Hasselt  și Sittard-Geleen, o abordare euro-regională pentru programul Capitală Culturală Europeană. Timișoara se află într-o situație similară ca poziție în euro-regiunea DKMT, unul dintre cele mai importante orașe din regiunea Banatului, care suprapune teritorii din  România, Serbia și Ungaria. Cum poate deveni acest atu un factor de dezvoltare teritorială prin cultură? Cum construiesc proiectele de cooperare capital social în regiune și care sunt provocările colaborărilor între operatori culturali și administrația publică din regiune?
 
Discuția se va desfășura în limba română, iar invitații vor susține prezentările în limbile română, sârbă și engleză. Organizatorii vor asigura traducere simultană în limba română.
 
Participarea la dezbatere este liberă.

Proiectul „Poli culturali” - Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară și regională (cod MIS 1393) este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, Axa prioritară 3 -  Promovarea schimburilor între comunități, Măsura 2 – Îmbunătățirea guvernării locale cu privire la furnizarea de servicii locale către comunitățile din zona de graniță.


Viceprimar,
Dan Diaconu

Agenda
Prezentarea experților
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423491