Festivalul Baroc, ediția a III - a
Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Festivalul Baroc Timișoara organizează cea de-a treia ediție a Festivalulului Baroc, în perioada 13 - 19 octombrie 2014.

Manifestarea se dorește a fi un prilej de a conștientiza moștenirea culturală bogată pe care o are orașul Timișoara și readuce în atenție ziua de 18 octombrie declaratăzi de importanță localăprin HCL 359 din 25.10.2011.

În 18 octombrie 1716 prințul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera cetatea Timișoara după 164 de ani de stăpânire otomană.

Momentul 18 octombrie 1716  reprezintă unul de cotitură în istoria Timișoarei. După acestă dată Timișoara cunoaște o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraș al premierelor.

În cadrul Festivalului Baroc, timp de o săptămână vor avea loc o serie de evenimente ocazionate și de trecerea în revistă a unor personalități din sec XVII-XIX, celebrate atât la nivel național cât și internațional: comemorarea a 160 de ani de la moartea lui Anton Pann, poet, compozitor și profesor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al României și comemorarea a  250 de ani de la moartea lui Jean-Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanti compozitori și muzicologi francezi din epoca barocă.

Totodată, festivalul iși propune să prezinte viața de zi cu zi a Cetății Timișoara și a locuitorilor acesteia, înainte și după 1716, precum și legăturile între comunitățile prezente în zona Bantului: români, sârbi, otomani, austrieci, șvabi.
Festivalul Baroc dorește să reînvie spiritul Timișoarei de altădată, un vechi oraș important al monarhiei dunărene și al Europei Centrale și să readucă în memoria contemporanilor  gloria „orașului ideal” baroc din secolul al XVIII-lea.
 
Program:
 
Luni, 13 octombrie 2014
 
10.00 – 16.00 Piața Operei și Bastionul Theresiavor fi animate prin prezența gărzii militare și a heralzilor cu tobe și portavoce care vor anunța evenimentele culturale  care se vor desfășura pe tot parcursul Festivalului Baroc.
 
17.00 – CafeText - Bastionul Theresia-  deschiderea Festivalului Baroc Recital Cameral de Muzică Barocă – Duet viola da gamba /chitară susținut de Anca Iarosevici – viola da gamba și Bogdan Mihăilescu – chitară. În program:Antonio Vivaldi, Johann Christoph Pepusch, Georg Friedrich Haendel, Georg Philipp Telemann.
 
20.00 Opera Națională Timișoara: Masca Fluidă - un spectacol de lumini, culoare, muzică, teatru și balet, după un concept de: Gabriel Kelemen. Soliști: Ovidiu Rusu - vioară, Corina Murgu-vioară, Manuela  Ardelean-balet, Claudiu Dan-balet. Invitati: Christian Rudik, Alina Ilea; Coordonator muzical: Ovidiu Rusu; Coregrafia: Liana Iancu;
Regia tehnica: Hellen Ganser.
Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitații, care se  găsesc, în limita locurilor disponibile, la Casa de Bilete a Operei Naționale Române Timișoara.
 
Marti, 14 octombrie 2014
 
19.00 Biserica Piaristă Concert de muzică veche  susținut deAnsamblul„Carmina Renascentia”. Componența: Keresztesi Ildikó – soprano, harpă, fluiere, cromornă;  Lörincz Tünde – alto, percuții; Jonucz Alfonz – tenor, fluiere, cornamuză; Lörincz Szilveszter – bas, viola da gamba, fluiere; Vezer Ioan–fluiere, cromornă.
 
Miercuri, 15 octombrie 2014
 
19.00 Vicariatul Sârbesc concert Tezaur de muzică barocă din Balcani, sustinut de prof. dr. Uroš Dojèinoviæ la chitara. Repertoriu Gaspar Sanz Leopold Sylvius Weiss, Jan A. Logy, Loius Weiss, Tomaso Cechini.
 
Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Centrul de Informare Turistică Timișoara,str. Alba Iulia nr. 2 .
 
Joi, 16 octombrie 2014
 
19.00 Domul Romano-Catolic - Concert J.S.Bach, prezentat de Art Kammerorkester, coordonator Ovidiu Rusu. Soliști: Corina Murgu, Nada Petrov, Sergiu Carstea, Pavel Santa, Catalin Vinars.
                     
Vineri, 17 Octombrie 2014
 
17.00Sinagoga din Cetate - “Concert la lumina celor 140 de lumânări – Imaginarium Baroc”,muzică și imagini ale Timișoarei din sec. XVIII. Conceptul Imaginarium prezintă povestea Timișoarei de demult, într-un spectacol de muzică și imagine prezentat de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetătii. Muzica live va fi însotită de proiecția imaginilor de epocă și de ceremonialul tradițional al Festivalului Baroc – aprinderea celor 140 de lumânări care amintesc de seara de 17 octombrie 1716, atunci ele marcau ziua de naștere a Prințului Eugeniu de Savoya, eliberatorul cetătii.
 
19.00 Muzeul de Artă – Sala Barocă – recital Muzică românească veche și otomană și recital de poezie otomană, interpretează Formația vocal – instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann” Componența: Constantin Răileanu – voce, percuție (daire); Alexandru Stoica – oud (lăută cu gât scurt); Andrei Zamfir – saz (laută cu gât lung); Sabin Penea – vioara; Ghassan Bouz - percuție (bendir, darbuka). În program: melodii din colecția lui Dimitrie Cantemir și Anton Pann, colaje de dansuri românești.
 
Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitații, în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timișoara, str. Alba Iulia nr. 2.
 
Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
 
11.00 Teatrul Merlin Timișoara și TrupaMini Merlin prezintă piesa“Avarul, Repetiție pt Rege”. O adaptare de Mirella Tonenchi și Eva Labadi Megyes după Avarul de Jean-Baptiste Poquelin (Molière).
 
17.00: Sala Vieneză, concert Musique Royale – Comori ale Barocului Francez, susținut deAnsamblul de muzică veche Harmoniis, Conducerea muzicala: Caius Hera; Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria). RepertoriuJean Phillipe Rameau, Jean Baptiste Lully, Johann Joseph Fux. Evenimentul este  dedicat compozitorului și muzicologului francez  din epoca baroca, Jean Philipe Rameau (1683 – 1764).
 
Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitații, în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timișoara, str. Alba Iulia nr. 2.
 
Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
 
19.00Parcul Rozelor concert Adhoc, prima trupa de punk acustic folcloric medieval din lume. În deschidere trupa Peregrinii.
 
Duminică, 19 Octombrie 2014
 
11.00 Concursul „Treasure Hunt”. Startul înscrierilor s-a dat la Centrul de Informare Turistică Timișoara, str. Alba Iulia nr. 2. Participarea este gratuită, iar înscrierile grupurilor sau vânătorilor “singuratici” se va face la Infocentrul turistic al Primăriei municipiului Timișoara(menționînd numele și numărul de telefon).
Spiritul de aventură trăieste ascuns în interiorul fiecăruia dintre noi. În acestă idee, în 19 octombrie va avea loc un treasure-hunt cu indicii care vor fi descoperite pe parcurs, cu trasee care îi vor purta pe "vânatori" prin toată zona vechii fortărețe a Timișoarei, și la capătul căruia se va afla marele premiu.
Participarea la concurs este gratuită, iar lista este deschisă pentru oricine. Fiecare echipă va primi la start un document cu o primă întrebare cu variante de răspuns, corespunzând fiecare unei viitoare destinații, însa doar varianta corectă de răspuns trimite la destinația unde va fi primit următorul indiciu, o nouă întrebare cu variante de răspuns.
Întrebarile vor fi din istoria Timișoarei. Premiile oferite câștigătorului și locurilor doi și trei îi vor face pe aceștia mândri, iar ceilalți vor rămâne cu amintirea unei experiențe unice.
 
19.00Filarmonica Banatul Timișoara spectacol Violoncellissimo, “De la Baroc la Contemporan”. Soliști:Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Ella Bokor, Mircea Marian, Ștefan Cazacu. În program: Jean Baptiste Barriere, Tomaso Albinoni, Johann Schrammel, Heitor Villa Lobos; Constantin Dimitrescu, Antonin Dvorak, Jacques Offenbach, Astor Piazzolla; Suita Folclorică Româneasca;  Sabin Păutza.
Intrarea este liberă. Accesul în sala de spectacol se va face pe bază de invitații,  care se găsesc în limita locurilor disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii Banatul.
 
 
Directia Comunicare
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13863553