Festivalul „Teatru pe pâine”, la final
În finalul festivalului „Teatru pe pâine” de la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, după o săptămână de ateliere, după o sâmbătă plină de spectacole invitate, vine și a doua sâmbătă cu spectacole, acum toate din repertoriul Teatrului Studențesc Thespis. Toate cu intrarea liberă.
 
La Casa de Cultură a Studenților, studioul 202, sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 18:
- „137 de elefanți”. Un spectacol despre un fragment cvasi-necunoscut din istoria recentă a României: copii nedoriți, ajunși în „lagărele” comuniste și „ajutați” să dispară... Decretul nr. 770 din 01/10/1966, Art. 1.: „Întreruperea cursului sarcinii este interzisă”. Între 1987 și 1989, la Cighid (jud. Oradea) au murit 137 de copii. Din 1990 până în prezent, numărul lor a scăzut la zero. Povestea „decrețeilor” este considerată unul dintre cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii.
 
Un spectacol desfășurat sub motto-ul „Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete.” (George Santayana). Regia: Moni Karman. Cu: Janina Zuba și Alex Daniel.
 
- “Homo Homini Lupus sau Adevărata poveste a Scufiței Roșii” -  varianta românească a Scufiței Roșii, privită prin prisma aforismului latin ‘Homo Homini Lupus’ (Omul este lup pentru om sau Omul se comportă ca un lup cu semenul său)... Scris de fondatorul Teatrului Thespis, Diogene V. Bihoi, textul este pus în scenă de Salahhé, cu: Andreea Oltean, Alexandra Măcean, Rebeca Ghiebaura, Nicu Milea, Bogdan Vîrlan, Cătălin Grozav și George Bunescu.
 
- „Monoloagele V.”, adaptare după textul autoarei americane Eve Ensler, premiat cu premiul teatrelor independente americane Obie. Un spectacol cu atitudine ce urmărește depășirea prin abordare artistică a unor subiecte ce frământă pe toată lumea, dar care, din cauza pudicității și al canoanelor politically correct, rămân nerezolvate; conform psihanalizei lui Freud, un individ care refuză să-și recunoască problemele e sortit nevrozei... Simplu și cuceritor, șocant și duios, rafinat și buff, spectacolul este regizat de Toni Albei și interpretat cu personalitate de Moni Karman, Oana Petrescu și Anca-Macrina Codrea, ele întruchipând tipologii feminine diverse: bătrîne și tinere, mame și fiice, soții și amante. Zecile de interviuri luate unor femei de toate vîrstele, de toate condițiile, constituie materia primă a piesei, distilată ulterior într-un material dramatic nu lipsit de poezie, umor și atitudine.
 
Atelierele din cadrul festivalului continuă și în week-end, cu atelierul de vorbire scenică, susținut de Korek Adrian (UVT Timișoara), și atelierul de păpușărie, cu Maria Cuța Gornic (Teatrul Merlin Timișoara), după cele susținute de către actorii Bogdan Sărătean (Sibiu) și Petru-Silviu Văcărescu (Timișoara).

Astfel se încheie a X-a ediție a Festivalului Național de Teatru Studențesc „Teatru pe pâine”, a cărui componentă majoră o constituie atelierele de teatru, susținute de-a lungul edițiilor anterioare de către actori, precum Marius Manole, Florentina Țilea, Alin State, Cheryl Obal, Amalia Ciolan, Mihai Vasile, Leif Olsen, Alan Farrar sau actorii companiei de teatru Passe-Partout D.P. - Paul Cimpoieru, Silviu Man și Ștefan Ruxanda.

Vă așteptăm cu pâine și teatru, lacrimi și zâmbete, inimi și brațe deschise.
 

Adrian Korek,
coordonator Teatrul Thespis,
C.C.S. Timișoara

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423594