Gala de Blues Jazz Kamo, ediția a XXVI-a
Gala de Blues Jazz Kamo care, în acest an, va ajunge la ediția a XXVI-a, este cel mai longeviv festival de jazz și blues din Timișoara.
După ce, timp de nouăsprezece ediții, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, după dispariția dintre noi a acestui mare artist șiCetățean de Onoare al Municipiului Timișoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formația Bega Blues Band.

În semn de prețuire a lui Kamo, forurile județului și municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediția a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artiști valoroși de jazz și blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croația, Slovacia, Slovenia, dar și din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada, Polonia și Franța. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetența publicului timișorean pentru genurile muzicale de jazz și blues, atât de iubite, pe plan mondial.

În acest an, Gala va fi deschisă de către un duet de ghitariști Oliver Bader din Oradea și David Lamm din Budapesta, alcătuit în mod expres pentru acest festival. Oliver Bader este un instrumentist foarte sensibil, care își găsește echilibrul în viață prin muzică. Pe coordonatele unor piese standard de jazz, Oliver Bader va fi însoțit de mult mai experimentatul ghitarist maghiar David Lamm, absolvent al Academiei Ferenc Liszt din Budapesta și partener al mai multor nume sonore ale genului: Elemér Balázs Group, Agi Szalóki,Zoltán Csanyi și Béla Lattmann. El conduce grupul David Lamm Trio, cu care interpretează compoziții proprii. În anul 2008 Lamm a obținut premiul Ablakos Lakatos Dezső la secțiunea jazz.

Din Austria îi vom avea ca oaspeți pe membrii formației Ligia Loretta Quartett, o formulă vocal - instrumentalăcondusăde o cîntăreață.
Ligia Loretta Cristea s-a născut la Timișoara, unde în copilărie a studiat câțiva ani în particular pianul și ghitara. La scurt timp după plecarea în toamna lui 2001 în Austria, la Graz, pentru a-și încheia și susține teza de doctorat în matematică, Ligia Loretta a început să compună. Din 2003 Ligia Loretta a început sa studieze canto de jazz cu Ljiljana Vrbancic, iar apoi, cu cîntareața de jazz și soul de renume internațional Maja Jaku. În primăvara lui 2016 a apărut albumul de debut „Ligia Loretta - Learning to Fly“ (Hizz Records, Austria), înregistrat la Graz împreuna cu nouă muzicieni consacrați.
Alături de Ligia Loretta, vor evolua trei artiști de renume din Austria: Emmanuel Maze la acordeon, originar din Paris, Thorsten Zimmermann la contrabas și bas electric, provenind din Hamburg, și Gernot Strebl, la saxofon, clarinet și flaut. Cu primii doi, Ligia Loretta a evoluat în ultimii 4 ani pe diverse scene din Austria, Germania și Slovenia, în cadrul mai multor proiecte inițiate de Ligia Loretta, între care unul cu piese vechi românești și altul cu tangouri din diferite epoci și zone ale lumii. Proiectul a condus la înregistrarea albumului de debut în toamna lui 2015.„Melodii splendide, originale, care oglindesc experiență și talent ieșit din comun. (…) Totul stă sub semnul iubirii față de tot ce intră sub incidența cunoașterii umane, în special a iubirii față de natură. În ceea ce privește vocea, plăcută și bine condusă, se asculta cu plăcere și curiozitate mai ales pentru originalitatea ei. Se simte suflul unui sentiment puternic și a unei pasiuni profunde care impresionează.“ (Ion Mătăsaru, compozitor și muzicolog)

Un proiect foarte așteptat este, pentru Gala din acest an, Heritage, al formației Luiza Zan and  the Hungarian All Stars, condus de către admirabila cîntăreață de jazz Luiza Zan, care își va prezenta cel dintîi disc de autor. Muzicienii, cu toții din Ungaria, implicați sunt pianistul Sarik Peter și ghitaristul Gyarfas Istvan, a căror abordare classic-jazz-istică dau o notă de eleganță și virtuozitate întregului discurs muzical, basistul Fonay Tibor, specializat în echilibristică instrumentală și toboșarul Attila Galfi, de o precizie și o finețe proprie doar adevăratelor talente. Albumul Heritage este scris în întregime de Luiza, atît versurile, cît și muzica reprezentând evocări explicite ale vieții artistei, precum și descrieri amănunțite ale strămoșilor ei, fiind o plimbare intimă și delicată printre ramurile arborelui genealogic al familiei Zan. Albumul emană o nesfîrșită tristețe, presărat cu elemente folclorice și improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu improvizații instrumentale de mare angajament care lasă moștenire publicului român o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun.

Ca în fiecare an, gazda Galei va fi formația timișoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă și titrată din țară, deținătoare a Diplomei de Excelență, acordată de Primăria Timișoarei și de Consiliul Județean Timiș și declarată cea mai bună formație de blues jazz din România, ani de-a rândul. Formația Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, își continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, așa cum și-a dorit cel care a înființat-o. Johnny Bota și Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul inițial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generații diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio și TV din România și din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran- voce, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe. Invitat este binecunoscutul cîntăreț și muzicuțist timișorean Bogy Nagy. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obținerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor și al Fundației Muzza pentru Cea mai bună formație a anului și prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului. Anul acesta, formația Bega Blues Band a lansat CDul Brassica Soup, urmat de un disc de vinil omonim, prezentate la Londra și la Budapesta, dar și la Gărâna și București.

Cea de-a doua searăa Galei de Blues Jazz Kamo va fi deschisăde Quartetul de Jazz Banatul, alcătuit din pianistul sîrb Milo¶ Krstiæ, trompetistul Vladimir Krneti, de asemenea din Serbia, basistul Johnny Bota și bateristul Ioan-Radu Minda, acum cetățean austriac, plecat din Timișoara. Primii trei au fost profesori la facultatea „Richard Oschanitzky”unica instituție de jazz din România.În anul 2010 grupul a realizat înregistrări pentru un album care încă nu s-a editat.

Estetica grupului este axatăpe expresia mainstream de jazz, pianistul Milo¶ Krstiæ fiind un fervent susținătoral valorilor ce aparțin repertoriului de jazz din pînă în anii 60 ai secolului trecut. În formulă de trio, fără trompetă, muzicienii de față au evoluat, cu mare succes la Gala de Blues Jazz Kamo din anul 2014 și la Festivalul de jazz de la București din anul 2015.

Ca urmare a intenției directorului festivalului, Johnny Bota de a aduce mereu artiști români din diaspora, în acest an, din Olanda este invitat grupul Alex Simu Quintet. Liderul al acestei formații este merituosul suflător Alex Simu, interpretla clarinet tenor/bas și la saxofon tenor, care este, de asemenea, aranjor și compozitor. El este însoțit de către un alt „diasporean” de-al nostru, George Dumitriu - violă/ghitară și de Franz von Chossy – pian, Jörg Brinkman - violoncel, Kristijan Krajnèan – violoncel și baterie. Componența formației este o combinație între cvintetul classic de jazz și cvintetul romantic din muzica clasică vest europeană. Compozitiile muzicale din acest concert sunt create în afara oricaror granite sau standarduri. Grupul condus de Alex Simu prezintă proiectul Ecourile Bucureștiului. Diferitele influențele care au sculptat identitatea culturală a societății bucureștene se regăsesc în teme și motive melodice sau ritmice. Sunete pur folclorice, influența dramatică a imperiului otoman, perioada fanariotă, iluziile micului Paris, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția, și tot Bucureștiul contemporan și multe alte momente care încă iși pun amprenta asupra tuturor oamenilor care trec prin acest oraș. Astfel, apar și cîteva fragmente tematice preluate de la George Enescu și Dimitrie Cantemir care au fost aranjate special pentru cvintet, astfel încît să fie integrate în limbajul contemporan de jazz și să permită chiar și improvizația liberă. Muzica acestui grup aparține stilului de jazz post - modern, construit pe bazele solide ale mainstreamului dar deschis cuceririlor componistice actuale, toate prezentate cu un bun gust desăvîrșit.O imagine a prezentului, influențată de culorile istoriei, și o privire spre viitorul orașului București, cu o moștenire multiculturală atît de bogată.

Trioul condus de Sebastian Spanache este deja o apariție consacrată pe scenele jazzului românesc. Mai rar se pot întîlni și colabora pe perioade mai lungi muzicieni de un talent aproape egal, cu preocupări muzicale extinse și cu dorința de a studia , de a repeta și de a se angaja în jazz așa cum o fac pianistul Sebastian Spanache, Contrabasistul Csabi Santa și bateristul Radu Pieloiu. Mărturie a succesului lor stau CD-urile, filmările și transmisiunile în direct la televiziuni prestigioase și, înainte de toate, prezențele la festivaluri din țară și din străinătate.Din 2011 până acum,Sebastian Spanache Trio a avut o activitate concertistică intensă, cu participări în cadrul unor festivaluri importante,din care amintim: Gărâna Jazz Fest, Sibiu Jazz Fest, JazzTM, GreenHours JazzFest, Bucharest Jazz Fest, Mupa Budapest Jazz În 2013, trioul a susținut un turneu european cu concerte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația și Serbia. La sfârșitul anului 2013,Sebastian Spanache Trio a câștigat Trofeul Johnny Răducanula prima ediție a Festivalului/Concurs Johnny Răducanu din Brăila. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial,Humanized (2013) și A Pasha’s Abstinence (2014), cel din urmă fiind premiat caBest Album la prima ediție a Premiilor Revistei Sunete, din 2014. Lansarea aceluiași album a reprezentat o premieră la nivel național, fiind primul‘silent concert',(concert susținut în căști), din România. La sfîrșitul lui 2014, trioul a concertat în Berlin și Praga, la invitațiaInstitutului Cultural Român din Berlin.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2016, va fi, ca întotdeauna, bunul nostru prieten, domnul Florian „Moșu” Lungu.

Două seri de Gală dense, cu muzică variată, oferită dumneavoastră din toată inima, sâmbătă 19 noiembrie de la orele 18.00.și duminică 20 noiembrie de la orele 19.00, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Vă așteptăm, cu drag.
 
Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timișoara, Fundația „Alternativa”, Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara.


afiș

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 03.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13833584