Elevii transformă Piața Iosefin în galerie de artă
Unul din dezideratele programului Timișoara 2021 este crearea condițiilor pentru implicarea activă a cetățenilor în actul cultural. Ne-am propus să aducem cultura mai aproape de oameni să pătrundem în cartiere, școli, fabrici și pe străzile orașului.

Timp de zece zile, am poposit în cartierul Iosefin, unde am demarat proiectul Birdhouse Gallery. 30 de elevi de la Colegiul Tehnic de Vest și de la Școala Gimnazială nr.12 din Timișoara, coordonați de artiști internaționali și locali au creat propriile galerii de artă precum și instrumente muzicale, folosind material reciclat, vopsea, dar mai ales propria imaginație și ingeniozitate. Rezultatele muncii lor vor prezentate într-o serie mobilă de expoziții publice cu galerii sub forma unor cuiburi de păsări, dar și a unor simfonii.

Vineri, 3 noiembrie, de la ora 13:00, Piața Iosefin se va transforma pentru o oră într-o altfel de galerie de artă, care va găzdui lucrările elevilor. Astfel, localnicii din cartierul Iosefin vor putea fi părtașii unui act cultural “altfel”, chiar în timp ce își desfășoară activitățile de rutină.

A doua zi, proiectul se va îndrepta către zona centrală a orașului. Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 13:00, galeriile de artă vor ajunge în Piața Libertății, pentru ca, trei ore mai târziu, să fie găzduite de Iulius Mall.
 Artiștii internaționali invitați care i-au coordonat pe elevi au fost, la rândul lor, timp de două săptămâni, rezidenți ai cartierului istoric Iosefin. Nedyalko Delchev (Bulgaria) – producător de teatru și artist; Maciek Salamon (Polonia) - artist și musician; Nils Personne (Suedia) – compozitor și musician au fost ajutați în proiect de artiștii locali Alina Giurgiu, Silvia Takacs și Andrei Ursu.

”Timp de douăsăptămâni, peste 30 de elevi și-au imaginat propriul univers împreună cu 3 artiști internaționali și 3 din Timișoara creând obiecte de arta din materiale reciclabile, vopsele, fantezie și candoarea vârstei. Au cântat, au defilat prin curtea școlii și prin cartier, s-au bucurat de toamnă cu emoția pregătirii expozițiilor de la sfârșitul săptămânii, în curtea școlii, în cartierul Iozefin, în Piața Libertății și la Iulius Mall, unde îi poate vedea și admira toată lumea. Povestea va continua și la anul, în alte zone ale orașului, pentru a aduce cultura și arta mai aproape de toti.”- Simona Neumann, director executiv - Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

Proiectul Birdhouse Gallery face parte din clusterul interdisciplinar HOME! și este organizat de Asociația Timișoara - Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara, Colegiul Tehnic de Vest și Școala Gimnazială nr.12 Timișoara.

 
Simona Neumann
Director executiv
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423420