"Timișoara este floarea de la butonieră a relațiilor româno-italiene”

"Timișoara este floarea de la butonieră a relațiilor româno-italiene” a declarat ambasadorul Italiei, la Primăria Timișoara.

La doar câteva zile după ce și-a depus scrisorile de acreditare la președinție, Excelența Sa Daniele Mancini, noul ambasador al Italiei la București, a venit în prima sa vizită în țara noastră, la Timișoara, unde a avut o întâlnire cu primarul Gheorghe Ciuhandu.

Primarul Gheorghe Ciuhandu și Ambasadorul Daniele Mancini

La discuții au participat și viceprimarul Adrian Orza și con­sulul Italiei la Timișoara, Fran­cesco Cattania.

"Italia a fost prima țară eu­ro­peană care a crezut în Ro­mânia”, a spus Excelența Sa, accentuând pe cei trei piloni care susțin cola­bo­rarea româno-italiană.

Este vorba de sectorul politic, ți­nând cont de faptul că Italia este cel mai mare susținător al României pen­tru integrarea în Uniunea Euro­peană; apoi aspectul social, dacă luăm în considerare că mii de italieni trăiesc și au afaceri în țara noastră și foarte mulți români trăiesc în Ita­lia; și sectorul economic, ținând cont de faptul că schimburile eco­no­mice dintre țările noastre se ri­di­că, anul acesta la 9 miliarde de euro.

Centru Cultural Italian la Timișoara

Excelența Sa a accentuat și re­lațiile culturale dintre cele două țări. La Timișoara s-ar putea înființa un Centru Cultural Italian: “Voi puteți să mă înțelegeți pe mine, vorbind limba italiană, iar eu pe voi, vorbind româna. Asta înseamnă că ne cu­noaștem de 2.000 de ani și am făcut un drum comun. In viitor, poate chiar anul viitor, este foarte im­portant să se deschidă un Centru Cul­tural Italian, modern, la Ti­mi­șoa­ra. In nici un alt sector, România și Italia nu sunt mai apropiate decât în limbă și cultură”, a mai subliniat Daniele Mancini, convins că va reuși să atragă în acest proiect întreprinzătorii și băncile italiene. 

O nouă etapă în relațiile economice

România este partenerul comercial nr. 16 al Italiei, imediat după țări ca Japonia sau China. Excelența Sa a accentuat asupra faptului că relațiile economice dintre țările noastre vor intra într-o nouă etapă. Este vorba de faptul că în România și în Timișoara, mai ales, încep să fie prezente nu doar întreprinderile mici și mijlocii ita­lie­ne, ci și marile întreprinderi și bănci. Asta înseamnă că italienii nu mai vin la noi în țară doar pentru că mâ­na de lucru este ieftină: “Nu mai exis­tă doar raporturi de producție pentru export, ci tot mai mulți în­treprinzători italieni vin să investească în România, pentru că văd aici o mare piață, de 22 de mi­lioane de locuitori”.

Ambasadorul Italiei a promis că le va vorbi marilor în­tre­prin­zători italieni despre „modelul Timișoara” și despre oportu­ni­tă­țile de investiție aici. 

„Nici o comunitate străină nu este atât de bine integrată în România ca cea italiană. Dacă cineva și-a imaginat că e prea multă Italie în România - s-a înșelat! Va fi tot mai multă Italie în România, pentru că suntem convinși că suntem primiți aici ca prieteni.” 
Ambasador Daniele Mancini

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13388593