Implicare italiană în reabilitarea clădirilor istorice

În cadrul bunelor relații dintre Timișoara și Palermo, s-a aflat în orașul nostru o importantă delegație din orașul italian. Vizita a avut scopuri precise: oferirea de asistență în problematica înființării și funcționării Poliției Comunitare, ținând cont de faptul că structura similară din Palermo numără 1.200 de agenți și implicarea în proiectul de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara.  

Vă prezentăm mai jos, declarația lui Rino Canzoneri, șeful biroului de presă al Primăriei Palermo, prezent la Timișoara, în legătură cu vizita omologilor italieni.

”La sfârșitul lunii octombrie 2005 a fost semnat Protocolul de Înfrățire dintre orașele Timișoara și Palermo. Cu acea ocazie, primarul Timișoarei a solicitat primarului din Palermo sprijin pentru reabilitarea centrului istoric al Timișoarei și susținere pentru înființarea Direcției de Poliție Comunitară.

Astăzi suntem la Timișoara cu specialiștii noștri care se ocupă de reabilitarea centrului istoric din Palermo și cu comandantul adjunct al Poliției Municipale din Palermo pentru a vedea la fața locului care este situația Timișoarei în aceste două sectoare și pentru a afla care sunt ne­cesitățile orașului dumneavoastră. Acest lucru este absolut in­dis­pen­sabil pentru a întruni condițiile necesare pentru ca orașul Palermo să poată face ceva, atât cât este posibil, pentru orașul Timișoara.

Am început să facem acest lucru de ieri după-masă, îl facem toată ziua de astăzi și ziua de mâine. Suntem siguri că în perioada următoare, datorită colaborării excelente pe care o avem cu primarul Timișoarei și cu colaboratorii săi, vom reuși să obținem toate elementele care ne sunt necesare pentru a ne îndeplini această misiune.

Suntem siguri că putem avea o contribuție importantă în ceea ce privește formarea Direcției Poliției Comunitare. Putem să-i oferim directorului Poliției Comunitare din Timișoara toată documentația care reglementează funcționarea Poliției Municipale din Palermo și alte sfaturi utile pe baza experienței noastre.

În ceea ce privește reabilitarea centrului istoric, unde avem la dispoziție o experiență foarte bogată în Palermo, vrem să folosim instrumentele legislative ale regiunii noastre și chiar ale Uniunii Europene pentru a începe intervențiile care să se facă în orașul Timișoara.

Am luat la cunoștință de pro­iectul susținut de Guvernul Ger­maniei, prin GTZ, de reabilitare a clădirilor din centrul istoric și în felul acesta vom putea completa munca lor, evitând eventualele supra­puneri.

Sperăm să revenim curând la Timișoara cu un prim proiect pe care să îl implementăm aici, utilizând pentru aceasta fondurile regionale ale statului italian sau fonduri structurale ale Comunității Eu­ropene.

După ce vom cunoaște bine, în aceste zile, realitățile în ceea ce pri­vește centrul istoric din Timi­șoara, vom fi în stare să realizăm proiectul și să obținem finanțarea lui. Fără a cunoaște, însă, ne­cesitățile Timi­șoarei nu am pu­tea să avem o ini­țiativă concretă.

Împreună cu noi este prezent și președintele Asociației Naționale pentru Constructorii Civili din Pa­lermo, care, împreună cu unii dintre colegii și juriștii săi, a venit pentru a cunoaște la rândul său realitatea din Timișoara și pentru a evalua posibilitățile de a putea contribui la realizarea intervențiilor publice și de a efectua investiții private în sec­torul construcțiilor și al rea­bilitării centrului istoric.”

Membrii delegației prezenți la Timișoara:

  • Serafino Di Peri, colonel și comandant adjunct al Poliției Municipale a Primăriei Palermo;
  • Arh. Giuseppe Cosentino, responsabil Departamentul de restaurare al Asesoratului pentru centrul istoric din partea Primăriei Palermo;
  • Arh. Rosario Bondi, expert în proiectare și în căutarea finanțărilor necesare pentru restaurare la Primăria Palermo;
  • Rino Canzoneri, șeful biroului de presă al Primăriei Palermo;
  • Ing. Ugo Argiroffi, președinte al secțiunii palermitane a Asociației, constructor titular al societății COCI;
  • Top. Giuseppe Di Giovanna, președinte adjunct al societății Faber și membru al conducerii ANCE;
  • Top. Maria Giuseppa Pollara, membru al consiliului director al ANCE și titular al societății Polla Costruzioni;
  • Rosario Barranco, jurist al ANCE;
  • Daniela Fiorenza, jurist al ANCE.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13666095