Vizită la Strasbourg

Clubul de la Strasbourg a fost creat în 2003, pentru stabilirea unor relații de parteneriat între capitale și metropole europene, Timișoara fiind membru fondator.

Primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a participat, la finele lunii mai, la cea de a cincea întâlnire a Clubului de la Strasbourg. Întâlnirea din acest an a clubului s-a axat în jurul dezbaterilor despre dezvoltarea durabilă a orașelor europene, aceasta fiind analizată mai ales din punct de vedere al protejării mediului urban. De asemenea, au fost schimbate opinii despre inițiativele concrete luate din mai 2006 până în prezent de orașele membre ale clubului și a fost conturată cooperarea pentru anul viitor în domeniul transporturilor, culturii, tineretului și mediului înconjurător.

Schimb de experiență

Vizita primarului Timișoarei la Strasbourg a debutat cu o întâlnire la Centrul de Inițiere asupra Mediului de la Ferma Bussiere, un loc unde copiii sunt învățați de mici ce trebuie să facă și cum trebuie să se comporte pentru a proteja mediul înconjurător. După această întâlnire, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a cincea reuniuni a Clubului de la Strasbourg, ocazie cu care primarul Gheorghe Ciuhandu a avut discuții cu Fabienne Keller, primarul Strasbourgului, Robert Grossmann, președintele Comunității Urbane din Strasbourg și Leonard Orban, comisarul european pentru Multilingvism.

Deschiderea a fost urmată, la Consiliul Europei, de masa rotundă a primarilor Clubului de la Strasbourg, pe tema „Orașul Durabil: o ambiție pentru primari, o provocare pentru Europa". În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat și volumul „Clubul de la Strasbourg - 50 de inițiative în favoarea unor orașe durabile“ – un ghid care prezintă exemple de bune practici inițiate în orașele membre ale Clubului. Din cele 50 de proiecte ale celor 37 de orașe din Club prezentate în carte, nu mai puțin de trei sunt ale Timișoarei: „Construirea și amenajarea Pieței de Gros Timișoara“, „Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice“ și „Producția curată – Ecoprofit“.

Capitală culturală

Cea de a doua zi a fost dedicată sesiunii plenare a Clubului de la Strasbourg, sesiune în cadrul căreia primarul Gheorghe Ciuhandu a cerut membrilor clubului axarea în viitor a dezbaterilor pe tema dezvoltării durabile și mai ales pe sprijinul pentru orașele din țările nou aderate la Uniunea Europeană. Domnia sa a amintit de experiențele Timișoarei în atragerea de fonduri – ISPA, BERD, BEI – și a propus Clubului acordarea de consultanță pentru orașele membre în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Tot cu această ocazie a fost prezentată candidatura orașului Strasbourg la titlul de „Capitală Europeană a Culturii“ în 2013, orașul Timișoara fiind primul care și-a arătat susținerea totală pentru Strasbourg.

Sesiunea s-a încheiat cu semnarea de către primarii prezenți a celei de-a cincea Declarații a Primarilor din orașele membre ale Clubului de la Strasbourg, declarație în care autorităților europene li se solicită să acorde o atenție cu totul particulară acțiunii duse de metropolele europene în favoarea dezvoltării durabile, în special cea a protecției mediului înconjurător, de a favoriza schimburile de experiență între orașe și, în consecință, prin intermediul programelor adaptate să facă mai accesibile resursele alocate acestei politici la nivel european.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409388