Atu-urile orașului de pe Bega

Ritmul de creștere economică, accentuat în ultimii ani, se păstrează și în prezent, făcând din Timișoara "locomotiva” economiei românești.

Timișoara beneficiază de câteva autu-uri importante, care influențează mediul economic. Unul dintre ele este locația, orașul fiind situat în vestul țării, în apropierea graniței cu Ungaria și Serbia, la o distanță mai mică de 700 de kilometri de 17 capitale europene. Importantă este și infrastructura, în ceea ce privește aproape toate tipurile de transport intern și internațional - aerian, feroviar, rutier și, în curând, și naval. Calitatea forței de muncă este apreciată de toți cei care au investit în Timișoara. În plus, anual pregătiți aproximativ 50.000 de studenți în universități de elită.

În anii 1998-1999, în zona Timișoarei s-a resimțit pentru prima oară în România fenomenul creșterii economice pozitive. Dinamica economică a fost accentuată aici în ultimii ani, iar ritmul de creștere economică a zonei a rămas cel mai mare și în prezent.

Investiții importante

Multe companii străine au investit în Timișoara în ultimii ani. Printre cei mai importanți investitori se numără Alcatel, Continental AG, Solectron, Procter&Gamble, Contitech, Shell Gas, Siemens, Nestle, Kromberg&Schubert, Coca-Cola, Lisa Dräxlmaier, Daimler-Chrysler, Mahle, TRW, Dura Automotive, Hela, Metro, Philips, Helvetica Profarm, Kathrein și lista ar putea continua.

Aceeași tendință se păstrează și în cazul companiilor românești. Timișoara a fost primul oraș din România în care privatizarea a fost încheiată, și aceasta încă din anul 2000. Firmele care au trecut cu succes prin acest proces s-au conformat noii economii de piață, și-au modernizat bazele de producție și echipamentele, au investit masiv în aceste lucruri. Este cazul Elba, Pasmatex, Spumotim, Bega-Pam. Totodată, au apărut și investiții noi,  câteva exemple de investitori importanți fiind Iulius Grup și Schela de Petrol (investiții de tip greenfield), sau Bega Grup.

Rezultate palpabile

Volumul mare al investițiilor românești și străine a dus la reducerea șomajului, Timișoara fiind unul dintre orașele cu cea mai scăzută rată a șomajului din România. În plus, au crescut și veniturile la bugetul local, care se concretizează în investiții mai mari pentru oraș.

Sunt rezultatele măsurilor pe care municipalitatea le-a luat pentru atragerea investitorilor: strategia de dezvoltare durabilă, proiecte care stimulează dezvoltarea economică (Parcul industrial, Incubatorul de afaceri etc.), promovarea economică agresivă (prin participarea la conferințe, târguri și expoziții internaționale, materiale de promovare, contactul direct cu investitorii deja stabiliți în Timișoara dar și cu potențialii investitori etc.), implementarea de proceduri pentru grăbirea procesului de avizare și aprobare, reducerea birocrației, acordarea de facilități locale.

 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13388583