Punte de legătură interculturală

Capitala Banatului are un rol important în cadrul Regiunii de Dezvoltare Vest, dar și în cadrul Euroregiunii DKMT.

Situarea în partea de vest a României, în apropierea graniței cu Serbia și Ungaria i-a conferit Timișoarei, în permanență, rolul de punte de legătură interculturală și economică între țările învecinate. Perspectivele acestei funcții s-au amplificat o dată cu instituirea, în anul 1994, a Euroregiunii Dunăre - Criș – Mureș – Tisa (DKMT), regiune transfrontalieră ce se întinde pe 77.100 kmp și cuprinde o populație de cca 6 milioane de locuitori. Prin poziționarea centrală în cadrul euroregiunii, Timișoara are perspective certe de afirmare socio-economică și culturală, fiind, totodată, și cel mai mare oraș din cuprinsul acesteia, centru universitar renumit, centru multicultural și bine deservit sub raportul infrastructurilor de comunicare și circulație.

Timișoara poate fi considerată poarta spre vest a României. Poziția geografică influențează atât relațiile sale cu celelalte orașe din România cât și cu principalii poli urbani ai continentului european.

Dinamism economic și toleranță

Orașul s-a manifestat, aproape în permanență, ca important centru polarizator al forței de muncă pentru alte regiuni ale țării, cu excendent demografic. La aceasta a contribuit, în primul rând, deosebitul său dinamism economic.

La aceasta se adaugă și pluralitatea etnică și confesională a locuitorilor orașului, grupați în 29 de etnii și 17 religii. Spiritul de toleranță și bună înțelegere a caracterizat, din totdeauna, conviețuirea acestora în Timișoara. Aceasta explică, de altfel, prezența în Timișoara a unei mari varietăți de instituții culturale și mediatice în diverse limbi (română, germană, maghiară, sârbă etc).

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772786