Timișoara, orașul viitorului

Proiectul "Vision 2030” va fi supus votului Consiliului Local la sfârșitul lunii septembrie.

Succesul și progresul oricărui oraș stă în puterea de previzionare, de prognozare și de a concepe priecte de dezvoltare, a edililor.

Oricât de vizionar ar părea, zilele acestea, municipalitatea împreună cu experții germani de la institutul Fraunhofer, dar și cu cei ai Universității Politehnice Timișoara au finalizat proiectul de dezvoltare durabilă a infrastructurii orașului nostru.

O nouă fază de dezvoltare

În 2030, Timișoara ar putea ajunge - grație acestui proiect – într-o nouă fază de dezvoltare. Centura feroviară, ridicarea căii ferate pe estacadă, trenuri rapide de tip S-Bahn, extinderea rețelelor de tramvai, troleibuz, autobuz, introducerea transportului pe Bega, în sistem vaporetto, integrarea Pădurii verzi în oraș și transformarea ei într-un “Central Park” timișorean, regândirea rețelei de drumuri, piste pentru bicicliști și noi poduri peste Bega, conectarea aeroportului la rețeaua feroviară – sunt doar câteva din sub-proiectele acestui amplu proiect numit „Vision 2030 - Timișoara – metropolă europeană high-tech, cu rădăcini istorice și culturale”.

Vision 2030 - Timișoara

Conceptul rezultat e format din proiecte care vizează domenii interconectate: calea ferată, transportul public, aeroportul, drumuri – și care împreună oferă o viziune coerentă asupra modului în care se poate dezvolta sistemul de transport nu doar la nivelul orașului nostru ci și în zonele periurbane unde locuiesc tot mai mulți oameni care lucrează în Timișoara, vin la școală aici, își petrec timpul liber sau vin la cumpărături.

Proiectul în ansamblul său urmează să fie supus votului Consiliului Local Timișoara la sfârșitul lunii septembrie și apoi a înaintat pentru obținerea de fonduri guvernamentale și europene, în vederea realizării lui.

Dezvoltarea orașului

Din evul mediu, Timișoara este piață de desfacere și sediu al mesteșugarilor și al micilor meseriași. Tradiția în domeniul lucrărilor agricole, realizări timpurii cum sunt legendara fabrică de bere, care datează din anul 1718, precum și electrificarea și alimentarea orașului cu gaze naturale încă de la mijlocul secolului al 19-lea, atestă dinamismul vieții economice al orașului.

Datorită faptului că și în timpul dublei monarhii austro ungare Timișoara s-a aflat în admninistrare vieneză directă, s-a dezvoltat o clasa de mijloc stabilă și o structură economică adecvată. În pofida celor peste 40 de ani de planificare socialistă, inițiativa și simțul răspunderii, caracteristice  locuitorilor zonei, s-au menținut până în prezent.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772827