Bani la bugetul local
Cel mai valoros spațiu pe care îl are Primăria Timișoara pe lista celor care se vând conform Legii 550/2002 este SC Materna Modern SA. Are cea  mai mare suprafață și este situat în zona centrală a orașului.
În mod normal acesta ar fi trebuit să fie spațiul cu altă destinație care să aducă cele mai mari venituri la bugetul local.
Din nefericire, lucrurile nu stau deloc așa. Viceprimarul Adrian Orza, președintele Comisiei de negociere în baza Legii 550/2002, explică de ce.

SC Materna Modern SA este situat pe b-dul Republicii nr. 2 și la data apariției legii 550, adică în 2002 se afla în proprietatea Consiliului Local Timișoara, fiind închiriat până în 2010 ca spațiu comercial. Conform legii, acest spațiu cu altă destinație a fost scos la vânzare de către comisia de negociere constituită în baza legii 550/2002.
În urma mai multor runde de negocieri, nu s-a înregistrat nici un rezultat, deoarece chiriașul nu a fost de acord cu nici una din propunerile făcute de Comisia de negociere în ceea ce privește prețul de vânzare al spațiului comercial în cauză, motivând că valoarea stabilită de către evaluatorul selectat prin licitație publică este prea mare și înaintând contestație împotriva acestui raport. Prețul stabilit de evaluator era de 17.723.000.000 lei fără TVA.
Contestația a fost admisă de către Tribunalul Timiș care contrar dispozițiilor Legii 550/2002 a stabilit prețul de vânzare la 14.210.460.000 lei fără TVA. Primăria Timișoara a solicitat respingerea acțiunii, urmând noi runde de negocieri în care, însă, nu s-a ajuns la nici un rezultat.
Pentru că negocierea privind vânzarea acestui spațiu nu s-a finalizat și nu a fost încheiat procesul verbal cu privire la vânzarea spațiului, chiriașul a făcut plângere în instanță prin care a solicitat obligarea noastră la vânzare.
 Instanța a admis cererea reclamantei SC Materna Modern SA, obligându-ne la vânzarea acestui spațiu comercial la suma stabilită inițial de 14 miliarde de lei și la perfectarea contractului de vânzare – cumpărare. Împotriva acestei sentințe am formulat cerere de revizuire.
SC Materna Modern, deși notificată cu privire la cererea de revizuire formulată de Primărie și fără să aștepte răspuns cu privire la solicitarea de a renegocia ținând cont de noua valoare a spațiului, și-a intabulat dreptul de proprietate asupra acestui spațiu comercial, fără a achita în întregime prețul stabilit de instanță.
Înscrierea prin care a fost admisă cererea de înscriere a dreptului de proprietate nu ne-a fost comunicată, deși aceste încheieri sunt pronunțate cu drept de apel în 15 zile de la pronunțare. De asemenea, judecătorul de Carte Funciară a admis cererea fără a verifica și a solicita dovada achitării integrale a prețului la care obliga sentința civilă.
Nici ca urmare a cererii noastre de notare a interdicției de înscriere a dreptului de proprietate, judecătorul de carte funciară nu a verificat și reținut motivul ce stă la baza cererii. În aceste condiții considerăm că intabularea dreptului de proprietate asupra acestui spațiu comercial a fost făcută fraudulos.
Împotriva încheierii prin care ne-a fost respinsă cererea de notare a interdicției de intabulare a dreptului de proprietate asupra spațiului comercial de pe bl. Republicii nr. 2 în favoarea SC Materna Modern am formulat apel.

În loc de epilog…

Până în prezent nu am fost citați cu privire la soluționarea acestui apel. Între timp, societatea comercială funcționează.
Orașul însă, a fost prejudiciat de câteva miliarde de lei care puteau fi investite în școli, parcuri, drumuri…
Comisia de negociere își continuă activitatea, de trei ori pe săptămână, negociind vânzarea celor 149 de spații rămase.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409509