Finanțe pentru dezvoltarea orașului

La începutul acestei luni, primarul Gheorghe Ciuhandu a anunțat atragerea unei finanțãri de 150 milioane RON (1.500 miliarde), prin obligațiuni municipale, pe o perioadã de 20 de ani pentru realizarea unui amplu program de investiții.

Aceasta este cea de a treia emisiune de obligațiuni lansată de Primăria Timișoara și reprezintă o premieră pentru România, ținând cont că este cel mai mare îm-prumut obligatar al unei administrații locale.

Finanțarea va fi derulată cu sprijinul Grupului Banca Comercială Română-BCR Securities, care a avut oferta cea mai ieftină pentru mu-nici-pa-litate. Emiterea de obligațiuni municipale se va face în serii, cu o dobândă variabilă. Maturitatea acestui împrumut va fi de 20 ani, menținându-se astfel un grad scăzut de îndatorare al autorității locale. Datorită folosirii unei soluții financiare moderne (linii de finanțare revolving de tip „bridge loan”) se pot atrage sumele pe măsura cheltuirii lor, plătindu-se dobânda doar la sumele utilizate pentru finanțarea graduală a investițiilor.

Re-finanțarea cu obligațiuni pe termen lung distribuie si minimizează efortul financiar bugetar, asigurându-se echitatea în finanțarea obiectivelor de investiții. Aceste titluri vor oferi totodată posibilitatea investitorilor puternici de a plasa capitalul în România în monedă națională, pe termen lung, ceea ce până acum nu a fost posibil. Astfel, fondurile de pensii private, societățile de asigurări și băncile vor avea oportunitatea plasamentelor sigure, pe termen lung în România, banii lor fiind folosiți la dezvoltarea locală. Această inițiativă va contribui la dezvoltarea pieței de capital autohtone și va fi un posibil exemplu pentru municipalitățile din țară și din regiune.

Costurile reduse au fost obținute ca urmare a experienței municipalității în atragerea și managementul fondurilor împrumutate și datorită soluției de structurare și contractare propusă de experții VMB Partners SA, consilierul financiar al Primăriei. Timișoara obține astfel unul dintre cele mai reduse costuri din Europa pentru capitalul împrumutat, ceea ce arată încrederea în viitorul dezvoltării municipiului. Este vorba despre economii de peste două milioane de Euro pentru bugetul local și implicit pentru cetățenii Timișoarei.

Direcționarea banilor

O parte consistentă a banilor va fi direcționată spre lucrări la infrastructură: Pasaj Cal. Șagului; str.Dorobanþilor, Șaguna; Nemoianu - Ferdinand +16 Decembrie; H. Creangã; Herculane; blv. Revoluþiei, Bogdãneștilor -Brediceanu; Vasilescu Vasia; Independenþei – Drubeta; Tibrului; Dacilor;  Ulpia Traiana; Traian Vuia; Cassian Munteanu; legătură Gh.Lazăr-Brediceanu; Ciocârliei; intersecția Torontal – Miresei; Talăngii; Cozia; Gloriei; intersecþia blv. Eroilor - Cal. Buziașului; P-ta Traian; Busuioc; Copernic; Galileo Galilei; Agronomiei; Progresul; Trifoiului; Consolidare Pod Eroilor; Armoniei; zona de locuinte zona I.I. de la Brad, cea din Calea Aradului; cea din blv. Dâmboviþa; piste cicliști; amenajare L.Rebreanu – I.Bulbuca; pasaj  Jiului; pasaj inferior Popa Șapcă; pod peste Bega la str. Bobâlna; Inele de circulatie - extindere 4 benzi bv Antenei-sect C. Lipovei-Demetriade; Inele de circulație - extindere 4 benzi bv V.Babes-Eroilor; Inele de circulație - intersecþie inel II blv. Antenei; Ion Rațiu; Herculane; legătură Gh.Lazăr-Brediceanu.

 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 08.04.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13517593