Reabilitarea fațadelor în Timișoara

Timișoara este unul dintre orașele cu un centru istoric deosebit. Reabilitarea imobilelor și a fațadelor din această zonă presupune un mod de lucru mai atent decât în cazul imobilelor construite mai aproape de zilele noastre, deoarece trebuie avute în vedere caracteristicile tencuielii de var utilizate. Tencuielile de var permit „respirarea" peretelui, dar nu sunt foarte rezistente. Din acest motiv, zugrăvelile folosite trebuie să permită, la rândul lor, „respirarea“ peretelui. În cazul în care nu se folosește zugrăveala corespunzătoare tipului de tencuială al unui imobil istoric, există riscul ca aceasta să cauzeze impermeabilitatea peretelui pentru abur și, implicit, crăparea și distrugerea tencuielii. Utilizarea unui sistem de zugrăvire adecvat unei clădiri istorice presupune însă o cunoaștere aprofundată a acestei metode din  partea executantului.

În cursul susținut de mine, participanții au învățat să prepare vopsele pe bază de var, să le nuanțeze folosind pigmenți uscați și să le utilizeze conform metodei adecvate lucrului la un imobil istoric. Am insistat însă și asupra vopselelor pe bază de silicat, care, spre deosebire de zugrăvelile de dispersie, trebuie amestecate și nuanțate anterior utilizării.

Reabilitarea fațadelor istorice presupune implicarea unor specialiști în acest domeniu, deoarece atât numeroasele activități preliminare, - identificarea degradărilor tencuielii și zugrăvelii vechi, - cât și execuția folosind vopsele pe bază de var sau silicat, nu se pot executa corect de către amatori. În caz contrar, neajunsurile sunt inevitabile.

Aspectul istoric al imobilelor poate fi distrus și prin alegerea unei culori neadecvate. Specialistul învață să deducă culoarea potrivită pe baza nuanțelor prezente pe clădirile învecinate. Din păcate, deteriorările fațadelor din Timișoara fac de multe ori imposibilă identificarea culorii originale a imobilului. Fiecare stil arhitectonic are însă culorile și nuanțele sale caracteristice, care trebuie avute în vedere pe durata procesului de reabilitare. 

Peter Friedrich
maistru-zugrav

Peter Friedrich este maistru-zugrav din Undenheim/Mainz și susține cursul „Reabilitarea fațadelor“.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13759615