Scurtă istorie arhitecturală a Timișoarei

De-a lungul timpului, orașul s-a îmbogățit cu multe clădiri valoroase, dintre care unele s-au păstrat până în zilele noastre.

Material preluat de pe www.timisoara.ro

Cele mai vechi clădiri ale actualului centru istoric al Timișoarei au fost construite la începutul secolului al XVIII-lea. Acesta este motivul pentru care este cunoscută ca un oraș baroc. Localitatea este însă mult mai veche, dar, cu exceptia unei părți din castelul Huniade, nici structura urbană medievală, nici clădirile dinainte de 1716 nu mai pot fi văzute astăzi.

Fortăreața

Între 1315 - 1323, dezvoltarea orașului a fost favorizată de faptul că regele Carol Robert d'Anjou s-a stabilit aici. Și-a construit un castel, reconstruit în secolul al XVI – lea de Huniade. Castelul a fost complet retransformat după asediul din 1849. Clădirea a fost încă o dată transformată în 1910, folosindu-se stilul romantic. Acum este cea mai veche clădire a orasului, singura care a rămas din perioada medievală.

În a doua parte a secolului al XVII – lea, casele au fost construite din adobe și acoperite cu țigle de lemn, iar străzile au fost pavate cu lemn. Sub guvernarea contelui Claude Fremaut de Mercy, orașul a fost fortificat, pentru că fortăreața existentă nu mai corespundea noilor tehnologii de razboi.

Reconstrucția

Până în anul 1725, un plan complet de reconstrucție a orasului a fost adoptat. Rețeaua stradală rectangulară preconizată, complet diferită de cea veche, a necesitat demolarea tuturor clădirilor existente. În 1733, o parte a orașului din interiorul zidurilor era deja reconstruită din caramizi. În nordul orașului a fost proiectată Piața Unirii. Complexitatea ansamblului arhitectonic ce urma să fie construit a sporit datorită mutării Episcopiei Catolice de Cenad de la Szeged la Timișoara. O nouă catedrală și Palatul Episopal, adăugate Palatului Guvernatorului, au îmbogățit importanța noii piețe. Acesta din urmă a devenit cel mai mare palat al orașului.

În secolul al XIX-lea, Timișoara a devenit un important centru industrial, datorită părții estice (cartierul Fabric), unde apa râului Bega era folosită în industrie. În aceste condiții economice, fortificațiile au devenit un impediment și au fost dărâmate între 1890 – 1910.

După unirea Banatului cu România, au apărut noi biserici ortodoxe. Cea mai importantă este Catedrala Mitropoliei. Clădirea, terminată în 1938, a necesitat eforturi speciale din cauza solului mlăștinos pe care este construită.

Proiecte locale

Cele mai multe proiecte erau realizate la Timișoara. Arhitecții erau adesea formați pe plan local. De exemplu, Caspar Dissel, unul din arhitecții Domului Baroc din Piața Unirii, a venit în Timișoara în 1722, ca zidar, și în 1731 a fost recunoscut ca inginer. Directoratul Serviciului de Construcții, care avea drepturile de organizare a calificării în acest domeniu, a fost creat în 1776.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13640090