Reabilitarea clădirilor istorice: rezultatele studiului socio-economic
01 Februarie 2005
Aspecte socio-economice
În cele trei mari cartiere istorice din Timișoara (Fabric, Cetate, Iosefin) trăiește jumătate din populația orașului (165.000 locuitori);
99,5% din totalul locuitorilor consideră prezervarea cartierelor istorice ca fiind importantă sau foarte importantă;
80% din locuitori se declară ca fiind atașați de clădirile istorice în care doresc să locuiască și pe viitor;
80% din locuitori sunt foarte interesați de renovarea clădirii în care locuiesc, dacă ar beneficia de un sprijin financiar;
Publicat in Arhitectura
Noua concepþie peisagisticã (VII)
01 Decembrie 2003
Suprafețele prevăzute în Planul Urbanistic General a fi amenajate cu locuințe, colective sau individuale, vor fi tratate ca atare cu mențiunea de a se avea în vedere și suprafețe pentru realizarea de spațiu verde destinat recreeri și jocului pentru copii.

În cazul suprafețelor de terenuri virane mici (exemplu Balta Verde) se propune amenajarea unui spațiu de odihnă pentru persoanele de vârsta a treia și loc de joacă pentru copiii de la blocurile și grădinița din zonă. Exemple concrete, în acest sens, sunt: Parcul Clăbucet, Parcul Sudului, locurile de joacă: Robinson Land, Orșova, de pa strada Chiriac (suprafață mică între baterii de garaje) etc.
Publicat in Arhitectura
„Strategia dezvoltãrii spaþiilor verzi în noua concepþie peisagisticã”
01 Noiembrie 2003
Este o nouă carte publicată de Primăria Timișoara, sub semnătura lui Dorel Borza, Vasile Ciupa și Daniela Burtic. Acest nou concept strategic este elementul fundamental de influențare definitorie a noii arhitecturi (peisagistice) timișorene. Aplicarea măsurilor de protecție și conservare a mediului, eliminarea factorilor poluatori va determina o menținere a calității mediului concomitent cu o dezvoltare socio-economică viguroasă.
Publicat in Arhitectura
Concepþia peisagisticã
01 Octombrie 2003
În cartierele în care predomină casele și vilele, spațiile verzi se vor amenaja în concordanță cu stilul arhitectonic, ținând cont de faptul că marea majoritatea caselor sunt cu parter și mansardă. La ora actuală spațiile verzi stradale, în cartierele mărginașe (Mehala, Plopi etc.), sunt plantate în majoritate cu pomi fructiferi; compoziția suprafeței înierbate este formată din specii spontane, aduse de vânt. Acești pomi vor fi înlocuiți cu specii valoroase din punct de vedere dendrologic, ecologic și peisajer, devenind un obiectiv important al Primăriei Municipiului Timișoara. În fața unor case există amenajări frumoase, care fac, totuși, notă discordantă cu amenajarea restului străzii. În noua concepție peisajeră se vor efectua proiecte pe străzi în funcție de stilul arhitectonic al caselor. Astfel, se vor folosi arbori de talie mică (pentru a nu incomoda gospodăria tehnică subterană sau aeriană, după caz), arbuști ornamentali prin flori, coloritul frunzelor, frunze persistente și plante erbacee ornamentale prin flori cu proprietăți medicinale (gălbenele, crăițe, rozmarin, levănțică etc.).
Publicat in Arhitectura
Nouã concepþie peisagisticã
01 Septembrie 2003
Unele dintre spațiile verzi dintre blocuri au fost reamenajate, înființându-se baterii de garaje, altele, în ultimii ani, au fost revendicate. Unele careuri sunt amenajate ca locuri de joacă pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară, iar altele ca spații verzi pentru odihnă, destinate persoanelor de vârsta a treia.

Un exemplu concret de amenajare este strada Irlanda unde un careu este amenajat ca loc de joacă pentru copii, următorul ca spațiu de odihnă și recreere, toată strada având o concepție peisagistică unitară.
Publicat in Arhitectura
<<1, 2, 3, 4, >>

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662389