"Fruncea" Timișoarei
Anul 2009, pentru AEM Luxten Timișoara, campioană a țării atât la feminin cât și la masculin, este analizat de președintele clubului de șah, Sergiu Grunberg.
Pe ce se baze­a­­ză seria de per­formanțe deosebite la AEM?
În primul rând a fost vorba de o echipă, cu elemente proaspete, construită temeinic și mereu pregătită să progreseze. Performanțele nu s-au lăsat așteptate. Dacă până în anul 2000 aveam satisfacții mai ales la feminin, iată că după acest moment am început să avem parte de mari bucurii și la masculin. Trebuie remarcat faptul că toți băieții noștri au reușit, la un moment dat, să fie campioni naționali la individual.
A fost mai greu sau mai ușor în acest an, la Campionatele Naționale?
Mai greu, pentru că s-au deschis prea mult porțile pentru jucătorii străini. Într-o vreme era permisă participarea a doi străini la băieți și o jucătoare străină la fete, acum e nelimitat. În ciuda apelurilor disperate ale șahiștilor români, federația nu a luat nicio măsură. La ora actuală, un club aduce un străin, nu-i mai plătește salariu ci îi acordă un onorariu pentru competiția la care participă respectivul jucător. Șahiștii români își găsesc tot mai greu echipe, iar în timp, această chestiune se reflectă și la nivelul echipei naționale și la cel al cluburilor, și cred că nu va duce la nimic bun. Aceste experimente au fost încercate de mai multe țări și s-a ajuns la un nivel catastrofal al echipelor naționale și olimpice. Mai e și problema creșterii juniorilor. Cei mai tineri sunt pregătiți, dar nu ajung să progreseze prin participarea în concursuri. Revenind la ideea participării la Campionatele Naționale, trebuie să remarc că ne-am confruntat cu echipe care aveau câte 3 străini la masculin și câte 2 jucătoare de peste hotare în competițiile de fete. Am putea să aducem și noi străini, care poate au doar o experiență mai mare nu și valoare, dar nu putem renunța la oamenii pe care i-am crescut și în care avem încredere.
Se mai face șah în școlile timișorene ca în anii ’80?
Nu prea. S-a mai încercat reluarea acestei tradiții, dar fără succes. A fost și o cauză obiectivă – se găsesc foarte puțini șahiști care să fie dispuși să predea în școli. În plus, acești posibili profesori trebuie să îndeplinească și condiții ciudate ale legislației din învățământ, deși ei sunt ultra-calificați la șah.
Nu se poate rezolva problema prin crearea unor clase specializate de șah, la unele școli?
Am propus ideea asta încă din anii 90; să fie clase de șah și matematică pregătite de profesori specializați. Mă gândeam că putem face o piramidă cu baza încă de la nivelul copiilor. De idei nu ducem lipsă, cu înțelegerea oamenilor e mai greu.
Această echipă a Timișoarei ar mai putea juca o finală de CCE?
Acum nu cred că ar fi posibil, pentru că și realitățile din Cupa Campionilor s-au schimbat. Acum se ajunge la crearea unor echipe ad-hoc, prin aducerea de jucători de top, cu extra-onorarii uriașe pentru șah. Ar fi o competiție inegală între unele cluburi care mai păstrează tipicul deceniilor precedente și altele doar cu „mercenari”. Până la urmă ajungem să vorbim de bogăție și nu de valoare. Din păcate, oamenii nu înțeleg că astfel de metode distrug identitatea unor cluburi. Unul din secretele AEM-ului a fost coeziunea și spiritul de echipă. În naivitatea mea, mai cred că trebuie să existe și acel liant de suflet, care să asigure unitatea echipei.
Amintiri din Cupa Campionilor
Fără îndoială, amintirile cele mai frumoase, ale lui Sergiu Grunberg, sunt legate de finala Cupei Campionilor Europeni, la feminin, câștigată în 1998. „Le-am avut, în formație pe Natalia Zhukova, Corina Peptan, Cristina Foișor și Luminița Radu – toate jucătoare de excepție. Corina a adunat atunci 6 victorii din 6 meciuri, iar Cristina, la masa a doua, a jucat și ea senzațional. Am terminat fără înfrângere acea finală. Am furnizat o mare surpriză în 1998, iar apoi, în 1999 și 2001, când ne-am clasat „doar” pe locul al doilea, lumea interpreta rezultatele ca niște eșecuri” a spus Grunberg.
Președintele AEM-ului a mai povestit cum după câștigarea Cupei Campionilor Europeni s-a ales doar cu un trofeu mare din parte oficialităților de la București. „De la festivitate am plecat cu troleibuzul, într-un anonimat total. În ultimii 20 ani noi și cei de la judo am luat Cupa Campionilor, dar acest lucru nu e scos în evidență aproape deloc” a concluzionat Sergiu Grunberg.
Viorel JURCUȚ
sport@radiotimisoara.ro
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651820