ADIO, DOMNULE PROFESOR…
Antrenorul timișorean, cu cele mai importante performanțe, Constantin Lache, s-a stins la finele lunii august, la aproape 87 de ani; i-ar fi împlinit în data de 15 noiembrie…
Mediul spor­­­­­­­­­­­tiv din Ti­­­mișoara, în special lumea handbalului îi va păstra recunoștința veșnică pentru ce a făcut la cluburile de pe Bega.
A fost campion național al României atât cu echipa de băieți Știința Timișoara cât și cu cea de fete Universitatea Timișoara; cu gruparea feminină a ajuns până în finala Cupei Campionilor Europeni, în anul 1973.
Chiar dacă s-a născut departe de Banat (în județul Brăila), Constantin Lache și-a legat numele de jucător și de antrenor mai ales de echipele timișorene.
A venit în 1951, ca ju­cător, la echipa de handbal în 11 Știința Timișoara, iar din 1953 a preluat și funcția de antrenor.
A fost tehnicianul, care a inițiat și a dezvoltat tactica handbalului de azi - «toți în atac, toți în apărare».
Era o abordare extrem de dificilă, pentru că se juca pe suprafața unui teren de fotbal și eforturile erau considerabile.
Tocmai de aceea, tehnicianul a în­țeles că jucătorii trebuie să se pună la punct cu pregătirea fizică, fiind primul antrenor care a colaborat cu un profesor de atletism, pentru per­fecționarea tehnicilor de alergare în regim de viteză și de rezistență.

În aceste condiții, Știința Timișoara a devenit o formație redutabilă și a reușit cucerirea titlului național în anul 1956, în dauna cluburilor Dinamo și Steaua - echipe care beneficiau de sprijin maxim pe toate planurile. (foto, sus)
După momentul de glorie din 1956, au venit ani grei, în care pro­­­­­fesorul Constantin Lache a fost înlăturat de la Știința, din cauza «originii nesănătoase», el pro­venind dintr-o familie ce a fost împroprietărită după Primul Război Mondial.
Reabilitarea a venit la finalul anilor ’60, Constantin Lache pre­luând clubul feminin de handbal Universitatea Timișoara.
Banatul s-a putut mândri vreme de 10 ani, între 1968 și 1978, cu șapte titluri naționale și o Cupă a României.
De neuitat rămâne și finala Cupei Campionilor Europeni din anul 1973, pierdută, în fața echipei Spartak Kiev, care în acea perioadă era condusă de marele Igor Turcin.
Pentru toate aceste rezultate re­marcabile, profesorului Constantin Lache i-au fost decernate Diploma de Excelență a Primăriei Municipiului Timișoara și titlul de «Cetățean de Onoare». (foto, jos)


Festivitatea a avut loc în 16 fe­bruarie 2008, în pauza meciului tur al optimilor de finală din Cupa Challenge, Politehnica - Fram Reykjavik.
L-au aplaudat, atunci, foști colegi de la echipa de handbal în 11, generații de foste handbaliste din anii ’60,’70, ’80, ’90 dar și iubitori ai handbalului, care au umplut tribunele sălii «Constantin Jude».
 Toată lumea handbalului din vestul țării îl va respecta și îi va păstra amintirea veșnică!

Viorel JURCUȚ
diviziasport@yahoo.com
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13762866