Orașul identităților multiple

Că e orașul florilor, al parcurilor, Mica Vienă, modelul economic al României, punctul de începere al Revoluției anti-comuniste din 1989, cel mai progresist oraș al țării - toate aceste fațete se regăsesc într-un cuvânt, Timișoara.

Eu cred, însă, că dincolo de aceste fațete identitare pe care Timișoara le „îmbracă”, importanți sunt oamenii. Pentru că ei sunt cei care au transformat acest oraș în ceea ce este el astăzi.

Numărul prezent al Monitorului Primăriei Timișoara prezintă aceste identități ale orașului nostru și alături de ele și pe oamenii remarcabili – din prezent sau din trecut – care au contribuit la ceea ce este Timișoara astăzi.

Cred că de ziua orașului nostru suntem datori să ne cunoaștem mai bine orașul, să-l îndrăgim mai mult, să-i cunoaștem măcar pe câțiva dintre cei care au contribuit la progresul lui, să le arătăm respectul nostru și să le urmăm exemplul.

Ziua Timișoarei ar fi putut fi pe 12 octombrie, când în 1716 trupele otomane capitulau și prințul Eugeniu de Savoya elibera orașul. Sau putea fi pe 12 decembrie, când în 1781 prin diploma împăratului Iosif al II-lea, Timișoara devenea oraș liber regesc. Sau putea fi pe 21 decembrie, când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, în 1989.

Nu cred că e importantă data la care ne sărbătorim efectiv, orașul. Dar cred că e important, ca indiferent de data la care sărbătorim Ziua Timișoarei, în acea zi să avem înțelepciunea să ne gândim cum să facem ca în restul zilelor din an să muncim mai mult pentru orașul nostru, să-l iubim și să-l respectăm mai mult.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13639924