Timișoara Ecologică

Protejează mediul pentru tine, pentru aproapele tău, pentru viitorul tău. Așa gândim noi viitorul ecologic al orașului nostru. De aici a apărut și conceptul de “Timișoara ecologică”, un concept care are la bază Planul Urbanistic General al Timișoarei, dar și programele existente pe plan local, regional și național. Dar ce este Timișoara ecologică?

Timișoara ecologică înseamnă, în primul rând, programe și proiecte deja demarate. Concret, aș aminti aici ridicarea calității serviciilor de întreținere a zonelor verzi și îmbunătățirea aspectului peisagistic, continuarea plantării de arbori și arbuști la perdeaua forestieră de protecție a orașului, organizarea de acțiuni periodice de colectare și transport al obiectelor de uz casnic și gospodăresc. Timișoara ecologică mai înseamnă și demararea de proiecte noi. Am făcut demersuri pentru amenajarea unei suprafețe din Pădurea Verde ca zonă de agrement, dar și pentru extinderea și reamenajarea Parcului Zoologic. Mai avem în vedere, pentru confortul timișorenilor, crearea unor perdele de vegetație pentru reducerea zgomotului, amenajarea unei grădini terapeutice cu plante rare, aromatice, dar și identificarea unui traseu ecologic al orașului nostru. De asemenea, dorim să introducem, în cel mai scurt timp, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor.

Totodată Timișoara ecologică se adresează și celor mai tineri cetățeni ai orașului. Pentru ei, acordăm o atenție deosebită înființării de noi parcuri și locuri de joacă, cât și amenajării celor deja existente. În acest sens, ne-am propus realizarea unui număr de 37 de locuri de joacă și agrement, în zonele: Dunărea, Kunz, Calea Șagului, Steaua, Ciarda Roșie, la grădinițele: Grădinița PP nr. 12, Grădinița PN nr. 9 și școlile: Școala Generală nr. 7, Școala Generală nr. 9, Școala Generală nr. 21

Ne interesăm de cercetarea științifică. Lucrăm la realizarea Cadastrului Verde – pentru inventarierea speciilor lemnoase existente, starea lor de sănătate, valoarea lor ecologică și ornamentală. Ne preocupă cercetarea fenomenului de uscare al arborilor și arbuștilor și luarea unor măsuri stricte de stopare a acestui fenomen în parcurile Timișorii. Am realizat un studiu pentru cercetarea bioecologică a populațiilor de păsări din mediul urban și proiectul ROSE, cu susținere internațională.

Gândim prezentul și viitorul peisagistic al orașului nostru în armonie. În Piața Unirii s-a finalizat un sistem de irigație cu aspersoare, asistat de un programator automat de pornire. Amenajăm un Skate Parc în Parcul Central pentru practicarea sporturilor extreme în aer liber (role, skateboard, mountain bike). Reamenajăm zonele verzi și locul de joacă pentru copii din Piața I.C.Brătianu. Realizăm la Școala Generală nr. 13 un mic parc dendrologic, “Micii ecologi”, iar la Grădinița nr.12 un loc de joacă cu piese din lemn neprelucrat.

Sunt proiecte pe care Primăria le derulează împreună cu reprezentanți ai comunității interesați în buna dezvoltare a orașului. Sunt proiecte care au nevoie de sprijinul și implicarea efectivă a fiecăruia dintre noi. Sunt proiectele NOASTRE, ale cetățenilor Timișoarei. Am gândit Timișoara ecologică ca pe Timișoara de mâine. Cu speranțe, încredere și responsabilitate.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 03.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13833535