Piața de gros Timișoara
plan_gros.jpg
Primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, s-a deplasat în perioada 15 – 18 ianuarie, în Germania, la Frankfurt am Main și la Berlin, la invitația Societății de Promovare Tehnico-Economică a Guvernului Federal al Germaniei. Vizita a fost legată de promovarea conceptului Pieței de Gros, avansată Guvernului Germaniei și lansată în februarie 2000 în cadrul discuțiilor purtate între conducerea Primăriei și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara cu directorul IBD – Serviciul Integrat de Consultanță pentru Economie în România, Wolfgang Limbert. În cadrul acestei vizite, primarul Timișoarei a avut o întâlnire cu reprezentanții Băncii de Credit pentru Reconstrucție a Germaniei (KfW), care au reconfirmat disponibilitatea acordării unei finanțări nerambursabile de 2,5 milioane euro pentru realizarea Pieței de Gros. Semnarea contractului de finanțare se preconizează pentru luna octombrie, după analizarea studiului de fezabilitate de către specialiștii germani și parcurgerea formalităților birocratice specifice.

În Timișoara, dificultățile existente în piețele actuale, și anume aglomerarea de comerț en-gros în principalele piețe agro-alimentare, cu specific en-detail, au condus la condiții improprii de desfacere a produselor – probleme de trafic, condiții de depozitare neigienice, aglomerația excesivă din piețe, spații de comercializare insuficiente. Astfel, a apărut necesitatea realizării unei piețe de gros ca soluție pentru ameliorarea calității piețelor agro-alimentare existente. Această idee a fost susținută de întreaga comunitate locală – parteneriatul local – implicată în elaborarea Conceptului Strategic de Dezvoltare Economică și Socială a Zonei Timișoara, fiind identificată ca una dintre măsurile prioritare de dezvoltare locală. Piețele de gros sunt prezente în întreaga lume, în principalele centre comerciale. În prezent, la nivel mondial, peste 15% din produsele proaspete (legume și fructe) sunt comercializate prin intermediul piețelor de gros. Principala funcție a acestor piețe este cea de distribuție, ele facilitând transferul mărfurilor de la producători spre consumatori. De asemenea, piețele de gros reprezintă un important instrument pentru accelerarea dezvoltării regionale. În România există o singură piață de gros la București, finalizată în anul 1998. Banca de Credit pentru Reconstrucție a Germaniei (Kreditanstalt fûr Wiederaufbau), promovează, sub patronajul Guvernului German – în cadrul Acordului de Cooperare Tehnică existent între România și Germania - investițiile din țările aflate în tranziție, prin intermediul unor credite și avansuri avantajoase. În acest context general, în cadrul Acordurilor Financiare convenite între Guvernul României și Guvernul Germaniei pentru anul 2000 și 2001, la solicitarea autorităților timișorene au fost incluse fondurile necesare realizării unei Pieței de Gros municipale în orașul nostru. Sprijinul german acordat Timișoarei de către Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei cuprinde două componente: asistența tehnică în vederea realizării Studiului de fezabilitate și asigurarea asistenței tehnice în implementarea proiectului, asigurată de GTZ – Agenția Germaniei pentru Cooperare Tehnică și asistența financiară în vederea transpunerii în practică a proiectului, asigurată prin intermediul KfW – Institutul German de Credit pentru Reconstrucție. Proiectul ce va fi derulat în Timișoara include și reabilitarea Pieței Iosefin, o piața en-detail dar care a găzduit până acum cel mai mare volum de comerț en-gros.

CONCEPTUL TEHNIC AL PIEȚEI DE GROS TIMIȘOARA

Terenul de pe strada Ovidiu Balea, unde este prevăzută construcția pieței, are 2,46 hectare și este în proprietatea municipiului Timișoara. Locația este foarte cunoscută și a fost acceptată atât de consumatori cât și de ofertanți. Punctul central al pieței îl constituie spațiile de comercializare acoperite pentru producători, precum și hala pentru marii comercianți. Piața de Gros Timișoara a fost prevăzută cu aproximativ 90 de spații de comercializare acoperite pentru firme en-gros și alte 100-150 de spații în aer liber. Pentru marii comercianți vor fi puse la dispoziție, în hală, circa 13 spații a câte 88 de mp. La nevoie acestea pot fi comasate, astfel ca aici să se poată stabili, într-o primă fază circa 10 mari comercianți. În a doua fază aceste capacități pot fi eventual suplimentate. De asemenea, vor mai fi prevăzute locuri de parcare, care, parțial, în sezon vor putea fi folosite de producători și pentru vânzare. În piață vor exista spații de depozitare, o cantină, grupuri sanitare și o zonă separată pentru salubritate. Pe lângă acestea, sunt prevăzute o serie de chioșcuri de alimentație publică, pentru aprovizionarea beneficiarilor pieței. Beneficiarii Pieței de Gros din Timișoara vor fi producătorii și comercianții en-gros, marile firme de comerț cu legume și fructe, comercianții cu amănuntul, dar și rețeaua de alimentație publică, cantinele, lanțurile de magazine și complexele comerciale. Taxele de închiriere în noua piață de gros se vor orienta după taxele actuale de închiriere pentru comerțul en-gros Primaria Municipiului Timisoara preconizează că finalizarea Pieței de Gros se va realiza în 2004.Costurile de construcție se ridică la 2.35 milioane euro. Pentru dotări sunt prevăzute peste 40 de mii de euro, astfel încât investiția totală se cifrează la aproximativ 2,5 milioane euro. La aceste costuri se adaugă și cele privind lucrările tehnico-edilitare (apă, canal etc.), precum și taxele necesare avizelor și aprobărilor.

Administrarea pieței se va face de către SC Piețe SA. 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13855816