City Net – orașul de mâine

Până la vizita ministrului comunicațiilor și tehnologiei informației, Nagy Zsolt, la Timișoara și mai apoi la Primăria Timișoara unde a văzut stadiul avansat de informatizare al municipalității, opțiunile Guvernului României erau Sibiu și Constanța.

Dar, după vizita la Primăria Timișoara, ministrul Nagy Zsolt a înțeles că și în acest domeniu Timișoara este un model și că, de fapt, orașul nostru va fi luat în calcul pentru implementarea acestui proiect pilot.

Ce înseamnă proiectul City Net?

Pe scurt, proiectul City Net prevede introducerea unei rețele metropolitane de fibră optică. Pe românește: fiecare casă va potea fi conectată rapid la internet, telefonie și cablu, prin fibră optică.

La ora actuală există un monopol al serviciilor, derivat dintr-unul al infrastructurii. O dată introdusă într-un oraș o rețea de fibră optică "to home”, care se află în proprietatea orașului, adică a primăriei și a consiliului local, acest monopol al serviciilor ar fi anulat. Practic orice furnizor de servicii (telefonie, televiziune - inclusiv digitala, internet etc.) va putea beneficia de o piață concurențială reală.

Asta înseamnă, pentru cetățeanul obișnuit, că nu va mai fi constrâns să se aboneze la o anumită firmă de televiziune prin cablu pentru simplu motiv că în cartierul în care locuiește altă firmă nu mai poate să cableze. Și același lucru se întâmplă și cu telefonia și cu internetul. Fără restricții și cu mai multe firme care furnizează același tip de servicii, bineînțeles că prețurile vor scădea.

Pentru firme, acest proiect înseamnă o piață concurențială, posibilitatea de a se extinde, de a se dezvolta și de a apărea noi furnizori ai acestor servicii, la prețuri mai bune.

Viceprimarul Adrian Orza împreună cu personalități timișorene din domeniul IT au făcut constant lobby pentru ca acest proiect să fie implementat mai întâi la Timișoara.

Să sperăm că cele văzute la Primăria Timișoara l-au convins pe ministrul Nagy că orașul nostru este cea mai bună variantă.

 

Ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației, Nagy Zsolt:

„Trebuie să felicit conducerea Primăriei Timișoara pentru toate aceste proiecte (n.r. din domeniul informatizării).

Cred că Timișoara a devenit un model și experiența pe care acești oameni au acumulat-o aici poate fi folosită și de reprezentanții administrației publice din restul țării.

Acest model poate fi prezentat și altor administrații locale și toate demersurile de la Timișoara vor fi sprijinite la nivel guvernamental.”

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13846718