Finanțări pentru dezvoltarea sistemului sanitar
Patrimoniul imobiliar preluat a pus o presiune financiara extrema asupra bugetului local al Municipiului Timisoara datorita deficientelor multiple ale acestuia:

- localizarea clinicilor de specilitate ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara pe intreaga suprafata a orasului
- o baza patrimoniala veche, cladiri improprii, rezultate din nationalizari si revendicate/castigate  de vechii proprietari
- lipsa indelungata a lucrarilor de reabilitare a facut ca aceste cladiri sa fie improprii din punct de vedere sanitar pentru derularea actului medical
- echipamente si dotari vechi, uzate fizic si moral

Situatia a fost similara si in ceea ce priveste Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Dr.D.Popescu, actualmente sectia de obstetrica-ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Dacă, inclusiv la nivelul Timișoarei există spitale care nu pot atrage fonduri europene fie din cauza datoriilor pe care le au, a situației juridice incerte a clădirii sau chiar a imposibilității de a susține cota parte de finanțare, din fericire în cazul spitalelor aflate în subordinea municipalității aceste probleme nu există.

Astfel, Primăria Municipiului Timișoara a fost și este preocupată de susținerea sistemului sanitar, prin atragerea de fonduri europene și prin alocarea de resurse financiare din bugetul local în acest sens.

Având în vedere lipsurile majore în ceea ce privește infrastructura serviciilor de sănătate, Primăria Municipiului Timișoara a depus eforturi susținute în vederea atragerii de fonduri nerambursabile.

În ceea ce privește Secția de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, au fost depuse spre finanțare, în cadrul programelor de cooperare-transfrontalieră și în cadrul programului operațional regional, trei proiecte a căror valoare este de peste 5.400.000 euro. Activitățile proiectelor prevăd efectuarea de lucrări de reabilitare, dezvoltarea servicciilor de sănătate precum și achiziția de echipamente medicale performante.

Astfel:
1.    Proiectul  „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Dr. D. Popescu Timișoara” – a fost depus la data de 31.08.2010 in cadrul Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 “Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.1 “Reabilitarea/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.

Proiectul are o valoare de peste 11 milioane de lei si vizeaza reabilitarea spatiilor de la parterul si demisolul ambulatoriului sectiei de obstetrica-ginecologie. Proiectul a fost declarat conform din punct de vedere administrative și eligibil.

2.    Proiectul “Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență pentru îmbunătățirea diagnosticului antenatal al malformațiilor fetale în aria Timișoara-Vârșeț” -  a fost depus la data de 27 iunie 2011, in cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Axa Prioritară 1 “Dezvoltare Economică și Socială”, Măsura 1.1 “Suport pentru infrastructura locală/regională economică și socială”.

Proiectul are o valoare totala de 2 milioane de euro, din care 1.520.154,43 euro pentru partea romana, si vizează reabilitarea spalatoriei actuale a sectiei de obstetrica-ginecologie si schimbarea destinatiei acesteia in centru medical specilizat in diagnosticul antenatal al malfpormatiilor fetale. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, din care 9 luni perioada de execuție a lucrărilor. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în urma întâlnirii din data de 26 martie 2012 a Comitetului Comun de Monitorizare (CCM) și urmează semnarea contractului de finanțare.

3.    Spitalul a avut si alte initatitive in sensul atragerii de fonduri nerambursabile. Astfel, au fost depuse doua proiecte in cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

Primul proiect, depus de Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, a obtinut o finantare de 200.000 euro pentru achizitia de echipamente medicale.

Un alt proiect, depus de spital in calitate de lider cu sprijinul financiar al Municipiului Timisoara atat pentru elaborarea documentatiei cat si ulterior in implementare, in valoare totala de 2.002.554,30 euro, prevede reabilitarea etajelor 1 si 2 ale imobilului care in prezent are functiunea de bloc operator.

Detalii despre proiecte gasiti in atasament.

Biroul Relații Publice

Comunicat
Atașament

Foto 1, foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662393