Condiții moderne de transport
Din 6 mai, 50 de noi autobuze, alb-violete vor circula pe străzile Timișoarei. Rolul lor este de a asigura condiții cât mai bune pentru transportul în comun din Timișoara și de a moderniza parcul auto al RATT. Prezentarea către public a acestor autobuze va avea loc în 5 mai în fața stadionului Dan Păltinișan.Cu intenția de a oferi condiții moderne de transport pentru timișoreni, municipalitatea a hotărât schimbarea parcului de autobuze al RATT, achiziționând în sistem leasing, 50 de autobuze de tip Mercedes Benz. Aceste autobuze sunt de ultimă generație de fabricație.

Autobuzele au o capacitate de transport de 106 locuri (scaune + în picioare), trei uși de acces, dintre care una este prevăzută cu dispozitiv pentru acces liber a persoanelor cu handicap. Autobuze sunt echipate cu instalație de pornire pentru temperaturi scăzute, sistem de afișaj pentru călători, la exterior și în salon, iar scaunele din salonul autobuzului vor fi de tipul antivandalizare.
Autobuzele vor fi dotate cu instalație de climatizare pentru confortul călătorilor (salon + cupeu șofer), vor avea posibilitatea de măsurare efectivă a consumului de carburant, acționarea ușilor se poate realiza independent, atât din interior, cât și din exterior.

Va exista posibilitatea amplasării unor materiale publicitare, iar acționarea independentă a ușilor de coborâre/urcare din interior și exterior, se va putea face și la comanda călătorilor.
Deoarece culoarea galbenă – culoarea  mijloacelor de transport în comun RATT – nu există în nomenclatorul de culori al firmei Mercedes pentru autobuze, Primăria Timișoara a optat pentru o altă culoare, care are semnificații deosebite pentru iubitorii sportului, din Timișoara. Astfel, a fost aleasă culoarea clubului de fotbal Politehnica, culoare îndrăgită și promovată, nu numai de galeria echipei de fotbal timișoreană, dar și de timișorenii iubitori ai acestui sport.
În urma achiziționării acestor 50 de autobuze, Primăria Timișoara va primi și patru microbuze dotate special cu facilități pentru persoane cu nevoi speciale (lifturi de acces în microbuze, locuri în interior pentru cărucioare etc.). În acest sens, va fi gândit un serviciu pentru ca aceste microbuze să servească în cel mai util mod, persoanelor cu dizabilități fizice.
Pentru anul viitor, Primăria Timișoara își propune să modernizeze și parcul de troleibuze și în viitorul apropiat să achiziționeze noi tramvaie, de ultimă generație.

Implicarea cetățenilor

La fel de importantă ca modernizarea parcului auto al RATT-ului, este păstrarea acestor autobuze în stare bună, cât mai mult timp. Și aici facem apel la cetățeni, pentru a păstra aceste autobuze și de a se conforma noilor norme de exploatare a acestor vehicule. Efortul bugetului local pentru achiziționarea acestor autobuze este mare, așadar o investiție similară, în următorii ani, pentru achiziționarea de noi autobuze, nefiind posibilă. Așadar, modul în care vor arăta aceste autobuze depinde de felul în care cetățenii vor înțelege să aibă grijă de ele.
Urcarea în autobuz se va face doar pe ușa din față, pe la șofer, iar coborârea se va face pe ușa din spate. Ușa din mijloc este proiectată pentru accesul persoanelor cu dizabilități fizice (de exemplu, în cărucioare). În momentul urcării, cetățenii vor arăta șoferului abonamentul sau vor composta biletul, reducându-se astfel, considerabil numărul celor care circulă ilegal.
Pentru evitarea aglomerației se va lua în calcul posibilitatea suplimentării numărului de autobuze, la orele de vârf.

Autobuzele sunt prevăzute cu un buton care poate fi acționat înainte de a ajunge în stații, pentru a anunța intenția de a coborî. Este utilă acționarea butonului și datorită faptului că autobuzele sunt dotate cu aer condiționat și este indicat ca ușile să se deschidă doar atunci când este nevoie.

În același timp, RATT- ul va trebui să se ocupa de ținuta șoferilor care conduc autobuzele. În acest sens, s-a hotărât împreună cu, conducerea RATT, ca șoferii care vor conduce aceste autobuze să poarte sacou bleumarin și cămașă albă. De asemenea, se va găsi o modalitate ca în autobuze, călătorii să asculte știrile locale. In plus, autobuzele vor fi dotate, în viitor, cu sistem GPS, iar după ce va fi implementat acest sistem, treptat, toate cele 50 de autobuze vor fi dotate cu camere video, în vederea reducerii  fenomenul infracțional.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13678113