Vă așteptăm la Zoo!

Doritorii pot vizita Grădina Zoologică fără să plătească bilet de intrare, în luna iunie.

1 Iunie. Aceasta este data la care se deschide oficial Grădina Zoologică. Cei care se vor bucura cel mai mult sunt, cu siguranță, copiii, pe care îi așteaptă un Kinder Zoo populat cu animale blânde, pe care le pot hrăni și mângâia. Tot pentru ei a fost amenajat un mini-safari.

Grădina Zoologică este însă pregătită pentru vizitatori de toate vârstele. Vă invităm la o plimbare în aer liber, într-un spațiu în care toate elementele naturii au fost respectate și puse în valoare. Veți putea vedea o varietate de animale, multe dintre ele neobișnuite. Sunt specii care trăiesc în America Centrală și America de Sud, în Europa, iar unele în Africa și Australia. Exemplarele noastre provin de la Grădina Zoologică din Szeged, cu care am încheiat un parteneriat și care ne-a sprijinit la definitivarea proiectului.

Iată ce puteți vedea: urs brun, cerb carpatin, canguri, emu, guanaco, struți, capycabra, pecari, pisica sălbatică, maimuțe, păsări de apă.

Protecție fără gratii

Nimic nu mai seamănă cu vechea Grădină Zoologică. De la alei, până la spațiile rezervate animalelor, totul a fost reconfigurat. Principiul care stă la baza acestui proiect este respectul pentru animale. Este o Grădină Zoologică fără gratii, dar cu un sistem de protecție modern și foarte eficient.

Adăposturile au fost puse la punct conform cerințelor și normelor internaționale pentru fiecare specie în parte. Ursul, de exemplu, este practic eliberat din cușcă și plasat într-un spațiu deschis, unde a fost amenajat un mic lac și un adăpost în care se poate refugia. Pentru siguranța vizitatorilor, acest spațiu a fost izolat cu sisteme electrice, așa că nimeni nu trebuie să se teamă. Chiar și hrana animalelor este aleasă și pregătită ca la carte, după un rețetar special, cunoscut celor care lucrează în grădinile zoologice europene.

Planuri de viitor

Zoo va fi extinsă în fiecare an. Pentru 2008 avem programat realizarea unui amfiteatru unde copiii să își poată ține orele de biologie, extinderea suprafeței cu încă 3,5 hectare, deschiderea Zonei Africa (lei, ghepard, hiene, suricate) și prima parte din Zona Asia (tigri, maimuțe, păsări, cabaline).

Scurt istoric

Grădina Zoologică a fost deschisă publicului în 1985. Adăpostea atunci cam 30 de specii, majoritatea specifice României. Suprafața, ocupată de țarcuri, cuști, voliere, alei pietonale, zona de depozitat furaje, era de patru hectare și era administrată de Horticultura. Până în 2002, lucrurile nu au decurs tocmai bine la Grădina Zoologică, iar situația juridică a terenului a făcut imposibilă alocarea de fonduri pentru investiții. În 2002, Primăria a reușit, după ani de procese, să obțină titlul de proprietate pentru 50,7 ha teren la Pădurea Verde, din care 6,34 ha pentru Zoo.

În cursul lui 2004, ca urmare a vizitei făcute la Grădina Zoologică din Szeged, Primăria Timișoara a realizat studiul de fezabilitate. În toamna anului 2004 a fost închisă, pentru reamenajare. Între 2005 - 2006, Primăria a realizat proiectele tehnice pentru instalațiile electrice, rețeaua de apă-canal, sistematizarea incintei etc.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13851914