Spațiu verde amenajat pe bulevardul Cetății

Preocuparea Primăriei Municipiului Timișoara de a reamenaja și înfrumuseța spațiile verzi, nu se limitează doar la parcuri și scuaruri. Aceste amenajări se fac nu doar pentru a înfrumuseța un loc, ci și pentru a îmbunătăți calitatea mediului urban în care trăim.

Ca exemplu avem spațiul verde (cu o suprafață de 1.400 m2) situat pe bulevardul Cetății, între străzile Bărăgan și Crișan. Până în acest moment, acest spațiu verde a fost tratat ca un front stradal specific zonei rurale bănățene: plantație de pomi fructiferi. Acest lucru nu cadrează însă cu spațiul verde dintr-un oraș ce se dorește a fi european - atât din punct de vedere estetic, cât și ecologic.

Ca soluție s-a ales amenajarea spațiului pentru odihna de scurtă durată, ținând cont că se află de-a lungul unei artere de circulație aglomerate, unde nu se poate crea un cadru liniștit, dar unde trecătorul poate să-și tragă sufletul, dacă s-a încumetat să traverseze această zonă pietonal și nu cu tramvaiul sau mașina.

Pe latura cu lățimea cea mai mare s-a dalat o alee de-a lungul căreia sunt patru locuri de stat (de formă cubică), două bănci cu pergolă pentru a fi protejate de soare și alte trei bănci situate în stânga aleeii.

Pomii fructiferi au fost înlocuiți cu arbori ornamentali prin flori (Laburnum sp., Crataegus sp.), prin fructe (Sorbus sp.) și un arbore de talie mare, ornamental atît prin flori cât și prin fructe (Koelreuteria sp.). Pentru a asigura decorul de iarnă, s-au plantat și specii de conifere, cu diferite nuanțe pentru a avea diversitate: Thuja occidentalis "Rhein Gold”(frunziș galben-verzui), Cedrus atlantica (frunziș verde-albăstrui), un Pinus și un Chamaecyparis. În aliniament s-au plantat Prunus pissardii (pentru a continua aliniamentul din zonă) - arbori cu frunze de culoare roșie, caracteristică care face un arbore să fie mai rezistent la insolație.

Din plantele deja existente s-au păstrat un nuc și arbuștii ornamentali, completându-se cu alte specii de plante ornamentale prin flori, fructe sau coloritul frunzelor: scumpie, ploaie de aur, mahonie, trestie ornamentală etc.

Pentru a proteja această zonă s-a plantat gard viu, iar pe latura ce se învecinează cu carosabilul, s-a montat un gard din sârmă bordurată de 1,25 m înălțime, pe toată lungimea, acesta lipsind doar acolo unde există căi de acces către casele învecinate.

Lucrările de amenajare au fost executate de S.C. DRUFEC CONS CF S.R.L., iar susținerea financiară a fost suportată de către Primăria Municipiului Timișoara, în valoare de peste 30.000 lei.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13327835