Reamenajarea Parcului Copiilor a fost din nou amânată

Patru firme au cumpărat caietul de sarcini, dar licitația publică din 14 decembrie nu a mai avut loc. 

Licitația publică deschisă din 14 decembrie 2007 pentru alegerea unui asociat al municipalității în vederea reamenajării Parcului Copiilor a fost amânată, deoarece Instituția Prefectului a atacat în contencios, în 10 decembrie 2007,  Hotărârea de Consiliu Local din 30 octombrie 2007, prin care consilierii locali aleși de cetățeni au aprobat documentele licitației, inclusiv caietul de sarcini în care se arată ce se va face pentru copii. În ciuda dorinței timișorenilor și a Primăriei de a se reamenaja Parcul Copiilor,,Ion Creangă”, epopeea acestui loc îndrăgit de timișoreni pare fără sfârșit. Din luna august 2003, Parcul Copiilor a fost închis, deoarece utilajele de joacă nu mai corespundeau tehnic și afectau siguranța copiilor. Consiliul Local al Municipiului Timișoara a mai lăsat acest obiectiv în administrarea SC Horticultura SA, societate a Consiliului Local Timișoara până la 31 decembrie 2004. De la 1 ianuarie 2005, Primăria a preluat obiectivul și a somat apoi Horticultura să ridice utilajele vechi și ruginite. Executivul a propus Consiliului Local mai multe variante pentru a se ajunge la reamenajarea Parcului Copiilor: alocarea de la bugetul local a banilor de investiții, asocierea cu un investitor privat ales prin licitație publică deschisă, sau concesionarea. În 19 iunie 2007, Consiliul Local decide că este nevoie de asociere și aprobă această formulă, după care începe pregătirea licitației, iar la 30 octombrie 2007 au fost aprobate de CLT documentele licitației publice. Trebuie spus că Studiul de fezabilitate aprobat de consilierii locali ține cont de propunerile făcute de elevii din 15 școli din oraș. Instituția Prefectului Timiș a atacat, cu câteva zile înaintea licitației, Hotărârea CLT de aprobare a documentației licitației, considerând-o neconformă legislației. Caietul de licitație a fost cumpărat de patru firme, care și-au manifestat astfel interesul în această asociere. Rămâne de văzut câte se vor mai prezenta la licitație după toate aceste tergiversări, riscul de care se tem reprezentanții muncipalității fiind că va rămâne o singură firmă.

Lucrări pentru alei pietonale și parcaje

Conform O.U.G. nr.195/2005 privind protecția mediului, autoritățile publice au obligația de refacere peisagistică și ecologică a zonelor deteriorate.

Lucrările rutiere vor fi împărțite în trei tipuri: lucrări de reparații alei; lucrări de amenajare alei noi și parcaje; lucrări de dezafectare linie CF trenuleț. Se prevede o alee nouă proiectată paralelă cu aleea de pe malul Begăi, cu o lățime de 3 m. În interiorul parcului, datorită lucrărilor de apă-canal este necesară refacerea integrală a aleilor afectate. S-a prevăzut amenajarea a două platforme de parcare, unul adiacent intrării (destinat angajaților), cea de a doua în partea de est adiacent străzii Martir Leontina Binciu, destinată publicului vizitator. În fața tunelului se va amenaja o terasă de alimentație publică. Pentru locațiile unde vor fi amplasate jocuri și tobogane gonflabile se vor amenaja platforme dalate înierbate.

Jocuri noi pentru micuți

La cartodromul existent se prevăd lucrări de reparații, prin decaparea îmbrăcăminții bituminoase degradate și așternerea unui strat de îmbrăcăminte bituminoasă nouă pe stratul suport existent. Se are în vedere și extinderea cartodromului.

Din motive de siguranță trenulețul care parcurgea aproape întreaga suprafață a parcului, va fi dezafectat și înlocuit cu un alt obiectiv. În acest scop terasamentul va fi dezafectat iar pe anumite zone vor fi amenajate alei. Pe o platformă amenajată se va pune în funcțiune un trenuleț pe roți.

Ideile copiilor au fost preluate în studiul de fezabilitate

Cerințele principale, desprinse din campania "Idei și sugestii pentru amenajarea Parcului Copiilor” și sintetizate în tema de proiectare, sunt:

  • realizarea unui amfiteatru, cu scena și utilități pentru organizarea de spectacole, concerte, serbări școlare, proiecții, baluri mascate, teatru de păpuși și alte manifestări (Paște, 1 Iunie, Crăciun, Halloween);
  • crearea unui loc de găzduire și organizare a serbărilor zilelor de naștere;
  • amenajarea unor locuri speciale pentru petrecerea timpului de către părinți și bunici - teren minigolf și criket;
  • crearea unor spații pentru servirea de gustări și dulciuri : fast-food, cofetărie, tonete de servire a dulciurilor, vată de zahăr, înghețată;
  • relizarea de aranjamente florale, plantarea de arbori ornamentali, fântâni arteziene;
  • realizarea de discotecă, cine­matograf în aer liber, loc pentru jocuri Darts, trageri la tir, sală biliard, tobogan cu apă, bazin hidrobiciclete, bărcuțe și organizarea de plimbări pe Bega.

Dotări noi și sigure

Echipamente destinate jocurilor în aer liber – se va dota parcul cu echipamente care vor întruni condițiile de securitate maximă, autorizate, inscripționate cu caracteristicile tehnice și instrucțiuni de utilizare în funcție de vârstă și greutatea copiilor: mașinării cu fise, instalații pentru joacă. Toate acestea vor fi în conformitate cu normele europene de siguranță și protecția copiilor.

Cofetăria – se demolează construcția existentă și, pe același amplasament, se proiectează o construcție nouă, cu grupuri sanitare incluse, în care se vor putea sărbători zilele de naștere. Suprafața construită la sol a clădirii va fi 150 mp. Este o construcție cu regim de înalțime parter, structura din zidărie portantă, iar tâmplăria exterioară este din aluminiu și geam termopan.

Spații comerciale modulate – se amplasează, pe platforme betonate, spații comerciale modulate cu suprafața de 50 mp. Funcțiunile admise sunt: librărie, magazin cu jucării, casete, CD, DVD, jocuri electronice, vânzare produse de cofetărie/patiserie/gogoșerie.

Tot ce se va construi nou va fi doar pe locul vechilor construcții care vor fi demolate.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13851815