Prima parcare ecologică

Primăria Municipiului Timișoara finalizează lucrările la prima parcare ecologică din Timișoara, executată pe domeniul public. Încep lucrările la celelalte nouă locații prevăzute pentru anul acesta.

Este vorba despre parcarea situată pe strada Musicescu. Pentru anul acesta, Primăria va amenaja încă nouă astfel de parcări ecologice, în diverse locații din oraș, în total zece.

Ce sunt parcările ecologice?

Parcările ecologice sau parcările verzi sunt o noutate absolută în materie de înlocuire a asfaltului din parcările auto. Îmbină frumosul prin culoarea verde a gazonului, cu rezistența foarte mare a ierbii la călcările repetate ale autoturismelor. Gazonul are rol estetic, completând grătarul extrem de rezistent și dă un aspect deosebit de frumos locului unde este însămânțat. Este primul an în care în Timișoara se amenajează astfel de parcări pe domeniul public, fiind o soluție fericită de a îmbina locurile de parcare cu protejarea mediului și amenajarea de zone verzi.

Detalii tehnice

Datorită construcției speciale, hexagonală sau pătrată a formei, greutatea mașinilor este preluată și împărțită între celulele componente, astfel încât nici rădăcina ierbii și nici suportul propriu zis nu au de suferit. Prin folosirea acestui suport se obține un gazon uniform și rezistent, având calitățile mecanice comparabile cu asfaltul.

Avantaje

Prin realizarea acestor parcări ecologice se realizează în aceste zone mai bine de 350 locuri de parcare, se amenajează 3.000 metri liniari de gard viu, se plantează peste 800 arbori și arbuști ceea ce va conduce la îmbunătățirea calității aerului, la o estetică mai deosebită a spațiului, la ameliorarea standardului de viață a locuitorilor din zonă.

Interes

De la anunțarea demarării pro­iec­tului, la începutul acestui an și până în momentul de față, peste 30 de solicitări din partea asociațiilor de proprietari/locatari au venit pe adresa Primăriei, pentru amenajarea de parcări ecologice. Aceste solicitări vor fi incluse în planul de investiții pentru 2009.

Experiența internațională

Înființarea de parcări ecologice derivă dintr-o acută necesitate de a avea mai multe locuri de parcare pentru autoturisme și de a mări supra­fața acoperită cu vegetație din zona urbană.

Parcările ecologice, sunt în prezent în cen­trul atenției arhitecților urbani în toate zonele  aglomerate ale ma­rilor orașe constituind o soluție con­cretă și eficientă ecologic și economic.

Unde se amenajează?

 • Str. Ion Nistor blocurile A34, A21, A22, A19, A18, A17;
 • Str. Martir Gabriela Tako nr. 1, Bl. A63;
 • Intrarea Castanilor nr. 1-2;
 • Str. Hărniciei nr. 3;
 • B-dul Liviu Rebreanu nr. 143-145;
 • Str. Liniștei nr. 1 Bl. 63;
 • Calea Dorobanților Bl. D5;
 • Str. Salciei nr.2;
 • Str. Dr. Ioan Mureșan nr. 109;
 • Str. Zarand nr. 3-5-7-9;
 • Str. Musicescu nr. 9 – în curs de finalizare;
 • B-dul Dâmbovița nr. 80, Bl. T4;
 • Str. Mureș nr. 2;
 • Str. Șt. O. Iosif Bl. 8-9-10-11.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13667185