Proiectul CONURBANT
Primăria Municipiului Timișoara prin Direcția de Mediu implementează activitățile  Proiectului „An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide urban areas in participating to the CovenANT of Mayors”,  „O abordare inclusivă, de la egal la egal, a conurbațiilor și aglomerărilor urbane largi, pentru participarea la Convenția Primariilor”, acronim CONURBANT, cod proiect IEE/ 10/380/SI 2.5894 27, finanțat  prin Programul Comisiei Europene Intelligent Energy Europe 2010.

În cadrul Proiectului, coordonat de către Municipalitatea din Vicenza – Italia, Municipiul Timișoara are  calitatea de partener, alături de un consorțiu format din municipalități, instituții și societăți de consultanță din Italia (SOGESCA S.R.L., Municipalitatea din Padova), Croația (Municipalitatea din Osijek), Spania (Municipalitatea din Palma și Albea Transenergy S.L.), Cipru (Municipalitatea din Limassol și STRATAGEM Ltd), Letonia (Municipalitatea din Salaspils și Ekodoma), Bulgaria (Municipalitatea și Camera de Comerț și Industrie din Vratsa) și România (Municipiul Arad și Alba –Iulia).

În data de 30 Septembrie 2011, Primăria Municipiului Timișoara a organizat prima sesiune de informare și instruire în cadrul proiectului CONURBANT, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale din aglomerarea urbană Timișoara, conducători de instituții și responsabili de mediu din cadrul societăților comerciale și regiilor autonome furnizoare a unor servicii publice, instituții si societăți de consultanță.

Astfel, la  eveniment au participat și și-au adus aportul prin  prezentări și luări de cuvânt reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, S.C.”DENKSTAT ROMÂNIA” Timișoara, Clusterului de Energii Sustenabile din România - ROSENC, S.C. “RETIM ECOLOGIC” S.A. Timișoara, S.C. “AQUATIM” S.A. Timișoara, S.C. “COLTERM” S.A. Timișoara,  R.A. de Transport Timișoara, S.C. “ENEL DISTRIBUȚIE BANAT” S.A., S.C. “ELBA” S.A. Timișoara și S.C. EE TIM” S.A. Timișoara.

În cursul lunii Octombrie 2011,  Primarul  Municipiului Timișoara – Dr. Ing. Gheorghe CIUHANDU a lansat  autorităților publice locale din aglomerarea urbană Timișoara  invitația de a adera la CONVENȚIA PRIMARILOR (COVENANT OF MAYORS) și de a participa  în calitate de  localitate a conurbației Timișoara la Proiectul CONURBANT.

Printre  primăriile  invitate să adere la Conveția Primarilor (Covenant of Mayors) sunt:  Primăria Orașului Jimbolia, Becicherecu-Mic, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Giarmata, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Sînandrei, Sînmihaiu Român, Săcălaz și Șag.

Convenția primarilor reprezintă principala mișcare europeană în care sunt implicate autoritățile locale și regionale, care se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenției își propun atingerea și depășirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.

Menționăm că Proiectul CONURBANT se bucură de susținerea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș și a DENKSTATT ROMÂNIA – care asigură  sprijin și consultanță pentru implementarea proiectului.

În perioada următoare se vor organiza întâlniri de lucru cu reprezentanții primăriilor în vederea realizării unei evaluări preliminare a situației existente la nivelul fiecărei localități, urmând ca la sfârșitul lunii noiembrie să se organizeze o nouă sesiune de instruire a  factorilor de decizie și a responsabililor de mediu din cadrul primăriilor conurbației Timișoara, angrenate în cadrul Proiectului CONURBANT.
 
Mai multe informații  se pot obține de la  Consilier Iudit  BERE + SEMEREDI  - Asistent responsabilul proiect,  tel: 0256-408451, e-mail: iudit.bere@primariatm.ro.
 
Notă:   Conținutul acestui material  este exclusiv în responsabilitatea autorilor și nu reprezintă neapărat opinia Comunității Europene. Comisia Europeana nu este responsabilă pentru nici o prelucrare a acestor informații.
The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Communities. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.
 
VICEPRIMAR,
ADRIAN  ORZA
 
comunicat
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13759602