Combaterea ambroziei
Primăria Municipiului Timișoara solicită  persoanelor fizice  și  juridice  să se alăture  acțiunilor  municipalității  în vederea eradicării acestei buruieni,  prin cosirea și smulgerea ei pe terenurile aflate în administrarea sau proprietatea acestora.

„Speciile invazive reprezintă o amenințare majoră la adresa biodiversității. Având în vedere rapiditatea aclimatizării și răspândirii acestora, măsurile adoptate de un stat membru pot să nu aibă nici un efect dacă țările învecinate nu acționează sau nu răspund în mod concertat. Consecințele de natură ecologică, economică și socială ale răspândirii speciilor invazive pentru țările UE sunt serioase și necesită un răspuns armonizat. ” afirmă dl. Stavros Dimas, Comisar UE pentru Mediu.

Prin plantă invazivă (invadatoare) se înțelege aceea care își multiplică rapid sau lent numărul de indivizi și ocupă arii mici sau mari, în detrimentul altora, lucru obișnuit datorită unui factor ecologic dominant și favorizant, natural sau antropic.

Plantele invazive ar putea deveni cele mai răspandite dar și cele mai distructive dacă schimbările climatice continuă, potrivit unei analize citate de Science Daily.

Una dintre cele mai  întâlnite plante invazive este Ambrosia artemisiifolia.

Reiterăm faptul că Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) se găsește frecvent de-a lungul șoselelor și a căilor ferate, atât în intravilan, cât și în extravilanul localităților. Ea este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă originară din America de Nord, prezența ei fiind  remarcată încă din  anii 1853 în Europa.

La  noi  în țară s-a aclimatizat recent,  putând  fi  întâlnită cu precădere pe Valea Mureșului, în Banat, în județele Bihor, Vaslui, Giurgiu.  În municipiul Timișoara s-a constatat prezența acestei plante  mai ales în cartierele  mărginașe  ale orașului, în apropierea terenurilor virane.

În contextul încălzirii globale a crescut foarte  mult  producția de  polen de ambrozie; cantitatea de polen  se dublează  în perioadele de  secetă și temperaturi crescute,  planta având o perioadă  lungă de înflorire.  Polenul acestei plante  este  unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic la sfârșitul verii.

Specialiștii recomandă  smulgerea  din rădăcini a ambroziei înainte  ca  inflorescențele  să ajungă la maturizare,  deoarece acestea provoacă alergii la nivelul căilor respiratorii.

Primăria Municipiului Timișoara efectuează periodic lucrări de cosire și  smulgere a buruienii alergogene Ambrosia artemisiifolia din spațiile verzi puternic infestate. De asemenea, încercăm să identificăm terenurile virane afectate de răspândirea acestei buruieni pentru luarea măsurilor necesare.

Pe această cale, solicităm colaborarea persoanelor fizice  și juridice din Timișoara, în eradicarea acestei buruieni,  prin cosirea și smulgerea ei pe terenurile aflate în administrarea/ proprietatea lor, ceea ce ar spori considerabil eficiența măsurilor luate de  Primăria Municipiului Timișoara.

Primăria Municipiului Timișoara a reglementat prin Hotărârea de Consiliu Local nr.206/2009, care modifică și completează H.C.L. 371/2007 următoarele: Art.25, alin. x) constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 1.000 lei la 2.500 „nedistrugerea buruienilor și în mod special a celor cu potențial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spațiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.”

De asemenea, Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitană Timișoara, la Cap.I, Art. A, alin. i) prevede că: persoanele fizice și juridice au obligația de „distrugere a buruienilor și în mod special a celor cu potențial alergen (iarba pârloagelor - Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spațiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire”.

VICEPRIMAR,
DAN DIACONU


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409576