Timișoara verde, implicare în noi proiecte
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a semnat scrisoarea de interes pentru implicarea Timișoarei într-un nou proiect european de infrastructură (CHARGEEU-CHARGING INFRASTRUCTURE EUROPE) din cadrul Programului pentru energii inteligente și eficiente (Intelligent Energy European-Energy Efficient Europe).

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va depune acest proiect spre finanțare în cadrul unui consorțiu format din 11 organizații, provenind din 9 state membre ale Uniunii Europene. Partenerul lider al proiectului este Agenția pentru Dezvoltarea Afacerilor landului Tirol din Austria.

Proiectul își propune dezvoltarea unor rețele de puncte de încărcare a mașinilor electrice în regiunile partenere. Astfel, Timișoara va face parte din această rețea la nivel european de puncte de încărcare pentru posesorii de autoturisme electrice din 9 state ale Uniunii Europene. Timișoara va fi partener nonfinanciar al proiectului, beneficiul pentru oraș fiind  faptul că participă în calitate de partener strategic în cadrul grupurilor consultative ale proiectului, având și oportunitatea de a dezvolta noi colaborări cu regiunile partenere. 

Primăria, ca promotor al conceptului “Timișoara Verde”, continuă astfel seria inițiativelor privind aplicarea de soluții eficiente pentru promovarea “energiei verzi”. În acest context se înscrie și un eveniment organizat de Primărie în parteneriat cu Auto Europa Timișoara, reprezentant al unui constructor auto, considerat deschizător de drumuri în domeniul promovării soluțiilor de combatere a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Timișoara a marcat, în decursul timpului, o serie de premiere naționale și europene, păstrând și în prezent acest trend. De pildă, avem prima centrală hidroelectrică din Europa, funcțională din 3 mai 1910 până în prezent. Încă de atunci, timișorenii foloseau energiile viitorului, iar acum ne dorim să fim implicați în acest domeniu în tot ce se face nou în Europa. Ca urmare, strategia municipalității în acest domeniu vizează două planuri de acțiune. Pe de o parte, încurajăm cetățenii și instituțiile pentru folosirea mijloacelor de transport nepoluante și luăm măsuri pentru crearea unei infrastructuri adecvate. Pe de altă parte, municipalitatea dezvoltă, mai multe programe de protecție a mediului. Am sprijinit lansarea centrelor de închiriat biciclete, avem în derulare un proiect cu finanțare europeană pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și creșterea eficienței energetice.

Promovăm un proiect pilot la nivelul sistemului de transport public și siguranța circulației în oraș, care prevede amplasarea de surse de energii regenerabile (energie solară) pentru alimentarea panourilor de afișaj electronic din stațiile RATT și a dispozitivelor de semnalizare rutieră (dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilității în trafic). De asemenea, dorim să promovăm transportul public ecologic, prin reabilitarea tramvaielor vechi și achiziționarea unor autobuze electrice. Organizăm numeroase acțiuni de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), existând și un serviciu gratuit de preluare de la domiciliu.

De asemenea,Timișoara a câștigat anul acesta competiția „CAPITALĂ EARTH HOUR ROMÂNIA”. Mai avem și alte acțiuni în colaborare cu mai multe asociații.

Direcția Comunicare


foto 1
foto 2
foto 3
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13851812