Timișoara - "Teritoriu responsabil"

Cetățeni din diverse categorii sociale se pronunță cu privire la bunăstare, într-un proiect pilot european. 

În luna iunie 2007 a avut loc lansarea proiectului pilot european «Oraș/Teritoriu Responsabil pentru Coeziunea Socială și Dezvoltarea Durabilă», orașul Timișoara fiind selectat pentru desfasurarea proiectului in Romania. Proiectul - inițiat de Consiliul Europei în parteneriat cu  Comisia Europeană (DG Emploi/Employment) - a fost lansat în trei teritorii “pilot”, printre care: Timișoara (România), Paris și regiunea Ile-de-France (Franța), Provincia Autonomă Trento (Italia), iar din 2008 va fi lansat în Mulhouse (Franța), oraș înfrățit cu Timișoara.

Primăria Timișoara, partener în proiect

La nivel local, s-a format un grup de coordonare alcătuit din peste 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului academic, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale. Partenerul instituțional local al proiectului este Primăria Municipiului Timișoara, aceasta implicându-se prin intermediul mai multor servicii: Direcția de Asistență Comunitară Timișoara, Biroul de Relații Publice; Compartimentul pentru Romi; Biroul Planificare Strategică și Biroul de Cooperare Internă și Internațională.

Una dintre dimensiunile proiectului se referă la elaborarea unor indicatori de coeziune socială, prin intermediul cărora să se reflecte percepția cetățenilor cu privire la bunăstare. În acest sens, în această perioadă sunt purtate discuții cu 200 de cetățeni din Timisoara, selectarea acestora făcându-se pentru a se asigura o diversitate cât mai largă.

Așteptări din partea consiliilor de cartier

Unul dintre grupele alese cuprinde reprezentanții consiliilor consultative de cartier, care au fost invitați să-și exprime opinia cu privire la ceea ce așteaptă de la administrația orașului și de la concetățenii lor, în termeni de bunăstare și coeziune socială.

Prima întâlnire cu cetățenii a avut loc pe data de 25 septembrie, aceasta fiind animată de către actori locali și colegi din cadrul Consiliului Europei care au venit la Timișoara cu această ocazie. Metodologia de elaborare a indicatorilor de coeziune socială a fost propusă de către Consiliul European, fiind adaptată la contextul local de către o echipă de profesioniști care s-au implicat în mod volunatar în acest demers.

Este unul dintre cele mai importante proiecte în care sunt implicați membrii consiliilor consultative de cartier din Timișoara. Aceștia au mai participat la proiecte legate de promovarea democrației, susținute de organizații neguvernamentale ca Pro Democrația, Agenția de Dezvoltare și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale și Centrul Euroregional pentru Democrație.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13763471