Educație civică pentru locuitorii din Ronaț

Consiliul consultativ s-a gândit să ofere oamenilor informații deosebit de utile pentru viața de zi cu zi.

Consiliul consultativ de cartier Ronaț a organizat, prin președintele acestuia, părintele Nicolaie Mircia - în preambulul Zilelor cartierului care s-au desfășurat recent - o întâlnire pentru cetățenii din zonă cu scopul de a face cunoscute anumite aspecte ale vieții sociale din cartier și de a prelua de la locuitori problemele cu care aceștia se confruntă, pe diverse domenii. Au fost invitați să participe reprezentanți ai Direcției de Mediu din Primărie, Poliției Comunitare, directorul școlii, un medic de familie și un medic veterinar, pentru a le explica oamenilor drepturile și obligațiile pe care le au în diverse situații.

Protejarea mediului înconjurător

Locuitorilor le-a fost adus la cunoștință că, în cazul în care efectuează lucrări de construcții, materialele rezultate le pot depozita gratuit în limita unui metru cub pe lună la centrul de colectare al Retim de pe Calea Torontalului nr. 94. Depozitarea la întâmplare a unor astfel de materiale sau a deșeurilor de orice fel atrage după sine sancțiuni. Oamenii au mai solicitat amplasarea în cartier a unui container pentru deșeuri vegetale (iarba provenită din cosit). Referitor la mediu, a mai fost adusă în discuție necesitatea deratizării, cetățenilor comunicându-li-se că Primăria organizează periodic acțiuni de deratizare pe domeniul public, însă cetățenii sunt obligați să păstreze curățenia pe proprietățile private și în jurul acestora, în caz contrar fiind pasibili de sancțiuni.

Directorul Școlii generale nr. 11, unde s-a desfășurat întâlnirea, a menționat că au avut loc o serie de lucrări de modernizare a celor două corpuri de clădire și va fi finalizată construcția unui teren de sport pentru elevi. A fost ridicată problema unui teren părăsit în apropierea unității de învățământ, urmând a fi verificată situația juridică a acestuia în scopul exploatării ulterioare ca spațiu de joacă pentru copii.

E nevoie de tineri polițiști comunitari

Poliția Comunitară a prezentat cetățenilor datele de contact ale acesteia, atribuțiile pe care le are și efectivele de care dispune pentru patrulare și intervenție. În cartierul Ronaț, pe strada Războieni, a fost înființată o nouă secție de Poliție Comunitară. Aceasta acoperă toată zona de nord-vest a orașului, astfel încât cu efectivele reduse de care dispun polițiștilor le este dificil să fie prezenți permanent în toate zonele în care pot apărea probleme. S-a făcut un apel către tinerii absolvenți de liceu să urmeze meseria de polițist comunitar, explicându-li-se că Poliția Comunitară va fi reorganizată ca Poliție locală, urmând a avea atribuții sporite, în domeniul circulației rutiere, controlului pe linie de construcții, protecției mediului și comerțului. Odată cu angajarea unui număr mai mare de polițiști, aceștia vor putea acoperi mai bine cartierele mărginașe.

Sănătatea, în prim plan

Oamenii au mai putut afla de la medicul de familie importanța prezentării la medic pentru analizele din cadrul programului național de evaluare a stării de sănătate a populației. În Ronaț doar 43% din populație și-au efectuat aceste analize. Medicul a precizat că vor fi făcute vizite la domiciliile pacienților, mai ales a celor în vârstă, pentru a vedea motivele pentru care aceștia nu se deplasează la cabinetele medicale. De asemenea, s-au făcut specificații referitor la diverse măsuri de igienă pe care cetățenii trebuie să le ia pentru a-și proteja sănătatea (cum ar fi întreținerea corespunzătoare a foselor septice, în cazul celor care nu au încă rețea de canalizare).

Medicul veterinar a atras atenția posesorilor de câini asupra necesității vaccinării periodice a acestora, în caz contrar atât proprietarul cât și animalul fiind supuși la riscuri de îmbolnăvire. S-au prezentat de asemenea măsuri referitoare la igienă - obligația de a curăța mizeria lăsată de câini în parcuri și de a-i plimba cu zgardă și lesă, respectiv botniță în cazul raselor agresive. Pentru a evita înmulțirea necontrolată a câinilor și răspândirea lor pe străzi este necesară castrarea acestora, medicul veterinar precizând că în țările occidentale acest lucru se practică la scară largă.

Întâlniri de acest gen vor mai avea loc în Ronaț, dar și în alte cartiere din oraș, ideea fiind ca membrii consiliului consultativ să disemineze la rândul lor informațiile către vecini și cunoștințe, în așa fel încât viața socială a cartierului să cunoască îmbunătățiri semnificative în timp.

Zilele cartierului

Recent s-a desfășurat cu succes prima ediția a Zilelor cartierului Ronaț, unde sărbătoarea a coincis cu hramul Bisericii Ortodoxe din cartier, Adormirea Maicii Domnului. Astfel, au avut loc slujbe religioase, de pomenire a eroilor martiri, ceremonii tradiționale bisericești, spectacole de muzică populară și de fanfară, competiții sportive cu premii. Prima ediție a sărbătorii, la care au participat un număr însemnat de ronățeni, s-a dovedit de bun augur pentru păstrarea ideii ca și în anii următori astfel de evenimente să țină capul de afiș în acest frumos cartier al Timișoarei.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13328037