Propuneri pentru bugetul local pe anul 2009 venite din cartiere

Așa cum deja se obișnuiește în ultimii ani, investițiile Timișoarei pe anul viitor vor fi discutate în noiembrie cu consiliile de cartier. Reprezentanții acestor organisme consultative și-au trimis propunerile în scris pe adresa Primăriei. Prin reprezentantul consiliului de cartier, Dan Goldiș, cetățenii din zona Căii Sever Bocu - UMT au solicitat ca în zona fabricii Continental să fie efectuate măsurători olfactometrice pentru a indica nivelul de poluare, provenit atât de la întreprinderi, cât și de la traficul auto. Oamenii au mai propus montarea unor panouri cu informații de interes precum indicii calității aerului, dar și întreținerea străzilor și a trotuarelor pe C-tin R. Motru, Martir I. Maruțac, Martir Al. Chorosi și Arh. I. Mincu. S-a propus amenajarea unor parcări ecologice pe străzile Măcin și C-tin cel Mare și la intersecția str. Sfinții Apostoli Petru și Pavel cu Holdelor. Dat fiind că anul acesta s-au plantat circa 900 de arbuști în cartier, oamenii au cerut continuarea plantării de arbori, pentru îmbunătățirea calității mediului.


Calitatea mediului

Acest aspect a fost adus în atenție și de cei din Campus-Medicinei, respectiv președintele noului consiliu, Dorel Bolduș. Oamenii au propus refacerea și menținerea spațiilor verzi deteriorate de autovehiculele parcate. S-a mai solicitat găsirea de spații pentru amenajarea de parcări.  Amenajarea străzii Gladiolelor și semaforizarea intersecției T. Ionescu/Filipescu sunt alte lucrări prioritare propuse în zonă. În Ghiroda Nouă, consiliul de cartier prin președintele Gheorghe Triponescu s-a arătat preocupat de amenajarea unor șanțuri pluviale pe Vălișoara, Mogoșoaia, Anado și Obreja, forarea unei fântâni pe strada Luncii, montarea de refugii pentru călători în stațiile de autobuz și îmbunătățirea iluminatului public, în special pe Bobâlna și Rozelor. Ion Olaru a enumerat prioritățile cartierului Plopi-Kuncz: finalizarea introducerii apei potabile și canalizării, asfaltarea străzilor care au utilități și forarea de fântâni publice pe Timireazev, Albăstrelelor, în Colonia Slavici și pe I. Klein. Printre propunerile de investiții ale celor din Calea Martirilor se numără amenajarea pieței din Bălcescu, introducerea unei linii de transport în comun spre capătul Căii Martirilor, reabilitarea Școlii gen. nr. 14 și refacerea carosabilului și trotuarelor pe Lidia, Muzicescu, Apicultorilor, Muncitorilor, Anul 1848 și Aluniș, unde s-au efectuat branșamente la rețelele de gaz, apă și canalizare. Solicitările au fost formulate de președintele consiliului, Viktor Cserb. Consiliul din Cetate, prin Ioan Urban, a solicitat Primăriei găsirea unei soluții pentru refacerea Parcului Copiilor, realizarea unui loc de joacă pentru copii în Parcul Botanic, modernizarea Pieței 700, reamenajarea Grădinii de Vară Capitol.

Refacerea trotuarelor

Președintele consiliului consultativ Calea Șagului, Iancu Negrulescu, a sesizat necesitatea refacerii urgente a rețelei termice pe strada Glad, între strada Chiriac și Calea Șagului, întrucât vechimea rețelei existente a cauzat avarii soldate cu inundații ale subsolurilor. S-a mai cerut refacerea trotuarelor pe Calea Șagului și amenajarea unui loc de joacă pentru copii în apropierea Școlii generale nr. 2 de pe str. Mureș. Repararea trotuarelor este o prioritate și pentru cei din Circumvalațiunii, care prin președintele consiliului, Ioan Sîntea, au făcut referire la trotuarele de pe Ghe. Lazăr, Cetății, Circumvalațiunii, Timiș, Ulmului, Teiului (în continuare) și Torontalului. Se mai consideră necesară reamenajarea Pieței Dacia și trecerea în proprietatea municipalității și exploatarea clădirii fostului cinematograf, aflată într-o stare de degradare. S-au mai solicitat efectuarea de reparații la Școala gen. nr. 18 și punerea în funcțiune a semafoarelor la intersecția str. Zborului cu Circumvalațiunii.

Panouri fonoabsorbante

Prioritățile pentru cartierul Freidorf - Polonă, exprimate de președintele consiliului, Dan Regea, sunt repararea străzilor Andreescu, C. Daniel (zona de blocuri) și I. Slavici, înființarea unei piețe agroalimentare în cartier în zona Pieței Eliberării și amenajarea unui loc de joacă pentru copii în perimetrul aceleiași Piețe. S-a mai solicitat introducerea apei și a canalizării pe străzile unde nu există. Pentru zona Steaua-Fratelia, prioritare sunt în viziunea consiliului de cartier și a președintei Inge Kron repararea podului din Calea Șagului, cu montarea de panouri fonoabsorbante, amenajarea unui sediu pentru Poliția Comunitară în cartier și realizarea unui teren de sport la Școala nr. 15. S-au mai adus în atenția Primăriei unele stații încă neamenajate ale mijloace lor de transport în comun, repararea străzilor Steaua, Progresul și Vânătorilor și introducerea sistemului de colectare duală a deșeurilor în zonă. Secretarul consiliului consultativ din Soarelui-Stadion-Mihai Furgi, a ținut să precizeze că pentru 2009, prioritare sunt: asfaltarea străzilor A. Rogojan-Tosca, L. Țurcanu, M. Bănărescu, V. Mioc, Stoia Udrea, V. Vasilescu, Vega, Musicescu și Mureș; extinderea b-dului Sudului și lărgirea lui la 4 benzi pe toată lungimea; amenajarea de noi parcuri/zone verzi în cartier - cetățenii identificând și terenurile necesare, amenajarea unui teren de fotbal cu acces public la liceul Waldorf.

Parcări ecologice

La nivelul cartierului Blașcovici, s-a solicitat prin președintele consiliului consultativ din zonă, Gheorghe Stăiculescu, amenajarea spațiului verde și a terenurilor de fotbal și baschet din parcul de pe strada Măslinului, în zona centrală a cartierului, dar și repararea trotuarelor de pe unele străzi. Cetățenii au mai identificat terenuri care vor fi verificate în vederea amenajării de parcări ecologice în Blașcovici - pe str. Dunărea, precum și între blocurile de pe Cosmonauților și Al. Ciobanului. Parcări ecologice a cerut și consiliul de cartier Mehala, prin președintele Ioan Bolog. Propunerea este pentru terenurile de pe Munteniei/Martir Cernăianu și Macilor/Bogdăneștilor. S-a mai solicitat canalizarea străzilor Mesteacănului, Crișan, M. Doboșan, Călimănești, M. cel Bătrân, P. Bănățeanul, Al. Viilor, Alexandrescu și Ciocârliei, unele dintre acestea fiind parțial canalizate - precum și schimbarea conductei de apă potabilă pe Mesteacănului și Alexandrescu. Cetățenii consideră necesară și asfaltarea străzilor Alexandrescu, M. Doboșan și M. cel Bătrân, ca și repararea asfaltului pe strada Herța. O prioritate rămâne semaforizarea intersecțiilor străzii Cloșca cu Munteniei și Plavoșin și a intersecției Cetății-Hașdeu-Bogdăneștilor. Pentru elevii de la Școala 19 din P-ța A. Iancu este importantă asfaltarea terenului de sport, iar pentru cei de la Școala de pe bd. Cetății, amenajarea unui teren sintetic. Părintele Nicolaie Mircia, președintele consiliului din Ronaț, a insistat pentru montarea unor bănci pe marginea străzilor în cartier, extinderea rețelei de apă și canalizare pe T. Aman, Anvers, Homorod, Cronicar Ureche, Radu de la Afumați, M. cel Bătrân și în zona Pavilioane, precum și pentru refacerea Căii Bogdăneștilor și a liniei cale de tramvai. S-au mai solicitat două fântâni publice în zona Comoarei și la intersecția Schwicker cu Călimănești.

Întâlnire anuală pentru bugetul pe 2009

În 27 noiembrie, Primăria Timișoara va găzdui întâlnirea consiliilor de cartier cu conducerea instituției pentru dezbaterea propunerilor de lucrări majore în cartiere pentru anul 2009. Așa cum a procedat încă din 2004, Primăria consultă cetățenii și pe această cale asupra problemelor pe care aceștia le identifică în zonele în care locuiesc și se încearcă introducerea în bugetul local pe anul următor a sumelor necesare execuției lucrărilor. V-am prezentat principalele propuneri de investiții pentru anul 2009 aduse recent în atenția Primăriei de către reprezentanții consiliilor consultative. Într-un număr viitor al Monitorului Primăriei vom reveni cu rezultatele dezbaterii asupra problemelor de investiții în cartiere și cu expunerea lucrărilor concrete care urmează să fie efectuate anul viitor.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13763560