Cel mai nou consiliu consultativ de cartier

Cetățenii din Fabric au avut deja o serie de activități pentru identificarea problemelor din zonă. Recent a avut loc a doua întâlnire a consiliului consultativ de cartier Fabric, format în octombrie în urma unei inițiative a unui grup de cetățeni din această zonă.

Au avut loc deja o serie de întâlniri între membrii forului de conducere, cartierul fiind împărțit acum în mai multe zone având ca responsabil câte unul din vicepreședinții aleși.

Au fost identificate probleme importante ale cartierului, parte dintre ele fiind aduse deja în atenția administrației locale.

A fost organizată o acțiune pe teren împreună cu Direcția de Mediu, pentru a identifica probleme din punct de vedere al mediului în zonă, dar și terenuri care aparțin domeniului public și care sunt neexploatate în momentul de față.

Au fost studiate în acest sens anumite terenuri pe străzile Cometei, Câmpului și str. Chopin, unde ar urma să se amenajeze spații verzi cu diferite destinații și în funcție de doleanțele exprimate de consiliul de cartier.

Western de cartier

 S-a sesizat faptul că la marginea cartierului Fabric animalele sunt lăsate liber pe stradă, în special caii, creând disconfort locatarilor din zonele de case.

Un reprezentant al Direcției Sanitar-Veterinare a precizat că există un adăpost unde pot fi duse animalele și că proprietarii identificați sunt sancționați.

S-a mai solicitat verificarea unei societăți care comercializează fier vechi, oamenii reclamând că aceasta funcționează fără autorizațiile necesare.

Oamenii au mai sesizat necesitatea igienizării Pieței Badea Cârțan, precum și probleme ce țin de competența Poliției Comunitare și care au fost preluate de reprezentantul acestei instituții. Este vorba în special despre solicitarea de a se face verificări la un imobil de pe str. Baba Dochia unde proprietarii locuiesc în număr foarte mare și au creat mizerie, oamenii spunând că spațiul a fost transformat într-un focar de infecție. În ceea ce privește circulația, s-a ridicat problema traficului greu în cartier, necesitatea montării unor calmatoare de trafic pe strada Vasile Cârlova și introducerea sensului unic pe strada Moise Nicoară. Au mai fost semnalate necesitatea asfaltării străzilor Câmpului, Efta Botoca și Zimnicea și a reparării trotuarului pe Baba Dochia.

Toate problemele au fost preluate spre verificare și rezolvare de reprezentanții Primăriei, urmând ca la finalul lunii noiembrie să fie înaintată administrației locale în cadrul unei discuții cu primarul Gheorghe Ciuhandu o listă cu investițiile necesar a fi realizate în 2009.         

Probleme sociale

La întâlnirea de la Școala generală nr. 5 oamenii au mai putut afla amănunte despre proiectul de reabilitare și revitalizare economică a cartierelor istorice din Timișoara - Cetate, Fabric și Iosefin, derulat de Primăria Timișoara și Societatea Germană de Cooperare Tehnică (GTZ).

În Fabric încă nu se poate vorbi despre o ameliorare a stării clădirilor istorice.

Cu toate că s-au realizat măsuri de reabilitare (Piața Traian, Biserica ortodoxa sârbeasca din P-ța Traian, Biserica ortodoxa sârbeasca din Piața Mitropolit Alex Sterca-Suluțiu, clădirile istorice din incinta Fabricii de Bere), starea generală a clădirilor din cartier este degradată.

Abundă problemele sociale, iar proprietarii, care majoritatea au venituri sub medie, nu dispun de mijloace financiare pentru recondiționarea locuințelor lor.

Sondajul de opinie desfășurat de Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara (CCRCIT) din cadrul Primăriei Timișoara în cartierul Fabric a arătat că 95% dintre locuitori  au considerat că reabilitarea clădirilor istorice și reamenajarea spațiilor publice (piețe, parcuri etc.) sunt foarte importante și că ar duce la o creștere simțitoare a calității vieții.

Peste 80% din locuitori simt o strânsă legătură cu zona în care locuiesc și mulți dintre ei, în ciuda lipsurilor, vor să continue să locuiască aici. Și-au exprimat dorința de a se implica în activitățile de reabilitare urbană.

50 de cereri de consultanță (2006-2008) din 160 provin din Cartierul Fabric. Majoritatea au beneficiat de consultanță tehnică gratuită din partea unui arhitect specializat. Rezultatul expertizei este un raport detaliat care oferă o ierarhizare a celor mai grave deteriorări, precum și o estimare a cheltuielilor. Raportul de consultanță întocmit de un arhitect/arhitectă are rolul de a oferi informațiile necesare pentru o reabilitare corectă și de a evita o investiție proastă.

Revitalizarea canalului Bega

Primăria Timișoara, sprijinită de Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), va aplica pentru accesarea de fonduri structurale europene, finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere.

Obiectivul acestei axe prioritare este creșterea calității vieții locuitorilor.

Se vor sprijini investițiile menite să inițieze regenerarea calității spațiilor urbane: îmbunătățirea infrastructurii urbane, reabilitarea infrastructurii sociale și dezvoltarea unui mediu de afaceri durabil.

Ansamblul de proiecte individuale trebuie cuprins în Planul integrat de dezvoltare urbană, care este în proces de elaborare. Mai multe proiecte vizează Cartierul Fabric, inclusiv revitalizarea Canalului Bega ca zonă de agrement.

Cetățenii din consiliul consultativ de cartier Fabric și-au propus la finalul întâlnirii din 13 noiembrie să aibă un contact cât mai strâns cu locuitorii, să meargă pe teren să vadă la fața locului problemele cu care se confruntă aceștia, să amplaseze cutii stradale pentru preluarea sesizărilor populației și să aibă cât mai des întâlniri pentru discutarea nevoilor oamenilor. Vor fi organizate pentru a treia oară, în 2009, Zilele cartierului Fabric, o sărbătoare a tuturor locuitorilor acestei zone. Până acum manifestarea s-a axat pe concursuri sportive, inclusiv tradiționalul meci de fotbal dintre căsătoriți și necăsătoriți. Intenția declarată a organizatorilor este ca de anul viitor Zilele cartierului Fabric să fie diversificate. Consiliul de cartier pregătește surprize pentru locuitori și cu ocazia Crăciunului acestui an. Vom reveni cu detalii despre programul manifestărilor, preconizate a se desfășura în P-ța Traian.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13757592