Proiect pilot pentru amenajarea spațiilor verzi în Steaua

Consiliul consultativ Steaua-Fratelia cooperează cu Asociația Peisagiștilor pentru înfrumusețarea cartierului.

Cartierul Steaua-Fratelia este un cartier mărginaș, situat în sudul orașului Timișoara. Acest cartier este unul poluat, atât din cauza întreprinderilor din zonă, cat și a traficului intens de pe  Calea Șagului. Consiliul Consultativ de Cartier a intervenit de mai multe ori pe lângă Primăria Timișoara pentru  amenajarea spațiilor verzi din cartier, pentru plantarea de arbori și chiar pentru amenajarea de perdele forestiere, care să diminueze poluarea în așa fel încât calitatea aerului să fie îmbunătățită.

Un mic succes a fost obținut anul trecut, când, în colaborare cu Serviciul Spații Verzi din cadrul Primăriei, am primit material dendro-floricol, la cererea cetățenilor. Anul acesta sunt pregătite deja gropile pe multe străzi pentru sădirea de arbori.

Primăria Timișoara, mai bine zis Direcția de Mediu condusă de d-nul director Vasile Ciupa, împreună cu Asociația Pe­isa­giștilor din România și CCC Steaua-Fratelia fac eforturi pentru amenajarea unor spații verzi în cartier. În momentul de față este vorba despre două locații identificate în Zona Steaua, cât și despre str. Progresul, în Fratelia B.

O abordare diferită

Asociația Peisagiștilor va propune o abordare diferită a spațiilor verzi din cartiere, în special asupra zonelor verzi dintre blocuri, care după cum puteți vedea și în fotografie, sunt murdare, inestetice, fără rol social si nefuncționale.

Propunerile vor urmări si dezvoltarea rolului social al spațiilor verzi. Dorim ca pe viitor oamenii să participe în viața unui cartier nu doar prin simpla tranzitare a spațiilor verzi (ceea se întâmplă în prezent), ci prin implicarea locuitorilor zonei - de la organizarea unor evenimente de cartier, petrecerea timpului liber, până la asigurarea mentenanței - lucruri care vor ajuta la întărirea simțului civic.

Locatarii au rolul lor

Mai mult, se dorește ca aceste intervenții locale să devină un model de abordare a spațiilor verzi din cartierele timișorene. Plecând de la aceste proiecte, pe viitor se poate contura o strategie a spațiilor verzi pentru un cartier, mai apoi o nouă viziune a strategiei spațiilor verzi la nivel de oraș până la definirea unei rețele verzi regionale.

Așa cum am amintit deja, pro­iectul va fi făcut de către Asociația Peisagiștilor din România, care va acorda și așa-zisa asistență  tehnică. Banii pentru amenajare vor veni de la Primăria Timișoara, iar Asociațiile de Locatari sperăm să sprijine ac­țiunea prin munca lor și apoi prin întreținerea a ceea ce s-a făcut.

Inge Kron,
Președinte CCC Steaua-Fratelia
(articol realizat în colaborare cu reprezentanți ai Asociației Peisagiștilor)

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13641477