Și tu poți să fii voluntar!

Anul 2011 este dedicat celor 100 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene implicați în activități de voluntariat, aproximativ 4 milioane dintre ei fiind români, potrivit Barometrului European din mai 2010.
Cunoscut ca Anul european al voluntariatului, acesta este un prilej de a aduce în atenție activitatea de voluntariat care pune în practică valorile europene ale solidarității, toleranței și diversității, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar cât și comunităților în care aceștia trăiesc. Primăria Municipiului Timișoara sprijină orice tip de activități care promovează voluntariatul și implicarea cetățenilor în viața comunității.Despre proiect

Primăria Timișoara dorește să extindă conceptul de voluntariat, activitate începută la nivel instituționalizat prin intermediul Formațiunii de Intervenție Rapidă pe bază de Voluntariat “SALVO” încă din anul 2002. Aceasta deține un rol important în acțiuni de ajutor și salvare a populației în situații de urgență, calamități sau dezastre, gestionarea operațiunilor de salvare, formarea și instruirea echipelor de salvare, și colaborarea pe plan internațional cu alte organizații similare, respectiv cu Asociația Voluntarilor de Protecție Civilă din Treviso și Pordenone din Italia și pompierii din orașul înfrățit Mulhouse, Franța.
La inițiativa Consiliului Consultativ de Cartier Fabric am inițiat realizarea unui proiect care vizează tocmai formarea unui grup de voluntari la nivelul cartierului.
Astfel, cu sprijinul Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara și ajutorul Consiliului Consultativ de Cartier Fabric în prima etapă se va constitui un grup de voluntari care să sprijine Formațiunea SALVO prin activitățile de prevenire, să se implice în problemele cartierului și să dea un exemplu și altor consilii consultative de cartier. Menirea lor va fi să realizeze o activitate de prevenire a eventualelor situații de urgență. Primele exemple concrete în acest sens ar putea sa fie:

  • activități de prevenire, patrularea în cartier pentru a verifica starea hidranților necesari în caz de incendii;
  • respectarea normelor sociale în vederea prevenirii producerii de accidente nedorite (de ex: curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuare);
  • identificarea locațiilor cu persoane în vârstă care nu pot să-și întrețină fațadele locuințelor ca potențial pericol pentru locuitorii din zonă (prin desprinderea de bucăți din tencuială);
  • identificarea locațiilor inundabile și sprijin acordat persoanelor imediat după ieșirea acestora din situații nedorite cum ar fi inundații, incendii, accidente;
  • oferirea de ajutor pentru evacuarea persoanelor, bunurilor și animalelor în caz de inundații alături de echipa SALVO și în special în situațiile post intervenție după situații de urgență, pentru debarasare și curățire.

De asemenea, proiectul pune accent și pe componenta de educare, informare, prevenire prin acțiuni în școlile din cartier împreună cu reprezentanții Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, specializat în situații de urgență.

Resurse umane

Sub îndrumarea domnului Romulus Condeescu, care are o bogată experiență în domeniul situațiilor de urgență, fiind cadru activ la ISU Banat până la pensionare, va funcționa un grup de 6 voluntari, care în situațiile de caz de nevoie prin apelarea telefonică  stau la dispoziția Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență și a Poliției Locale și vin în sprijinul oamenilor din cartier în caz de nevoie. Acest grup de voluntari nu va interfera prin activitatea lor cu celelalte instituții abilitate ale statului.

Dotări

Grupul de voluntari va lua legătura cu formațiunile de voluntari care au funcționat pe lângă întreprinderile din zona Fabric, pentru reactivarea resurselor umane și materiale existente. Pentru început a fost identificat un necesar de bunuri cum ar fi: un generator electric, un proiector, un ferăstrău mecanic, o drujbă, o motopompă, o barcă, scări de aluminiu, stingătoare, trusă medicală, echipament de protecție. Aceste obiecte vor fi obținute cu sprijinul societății civile și a posibililor sponsori.

Perspective de dezvoltare

Cartierele Timișoarei au un trecut valoros în ceea ce privește voluntariatul, iar tradiția voluntariatului trebuie sprijinită și încurajată.
Știind că încă din 22 august 1869 au fost înființate brigăzi de pompieri voluntari în cartierele Iosefin, Elisabetin și Fabric, iar în 1893, cea din cartierul Mehala, propunerea conducerii Consiliului Consultativ de Cartier Fabric nu vine decât să reînnoade firul istoriei să continue o activitate desfășurată de antecesori.
Dorința inițiatorilor acestui demers este ca activitatea de voluntariat să producă efecte, exemplul lor să devină un imbold, un model pentru cetățenii din alte cartiere.
Astfel, se dorește împărțirea orașului în patru zone și în fiecare zonă să funcționeze un astfel de grup de voluntari care să colaboreze direct cu Compartimentul Voluntar pentru Situații de Urgență și cu Poliția Locală.
De altfel, pe această tradiție a voluntariatului s-a bazat și inițiativa constituirii consiliilor consultative de cartier, care funcționează de aproape 9 ani grație muncii de voluntariat prestată de membrii acestora.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397536